Ny bok fra NIKU: – De siste ti årene har vært en gullalder for kunnskap om det gamle Oslo

Omslag Cappelen Damm Forskning

Den 12. desember lanseres en ny bok som gir et unikt innblikk i middelalderens Oslo. Utgivelsen er et resultat av et samarbeid mellom Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) og Fabrica, med finansiering fra Bane Nor. Verket samler bidrag fra 39 eksperter innen ulike fagfelt som arkeologi, historie, kunsthistorie, religionsforskning, bygningsforskning, tekstforskning, latin, runologi og stedsnavnforskning.

--Annonse--

En arkeologisk gullalder

De siste ti årene har Oslo vært vitne til en arkeologisk storhetstid, drevet av utbyggingen av Follobanen og utviklingen av Bjørvika. – Dette har vært en gullalder for vår kunnskap om det gamle Oslo, sier Egil Lindhart Bauer, arkeolog og hovedredaktør for boka. Bauer forteller at rundt 10 % av middelalderbyen er blitt gravd ut, noe som har gitt en overflod av informasjon.

Publikasjonen fremhever et bredt spekter av funn, både små og store, som sammen utgjør en rik kilde til forståelse av Oslo i middelalderen. – Materialet er så omfattende at det vil kunne skrives mange nye historier om byen i fremtiden, sier Bauer.

Oslo gjennom tidene

Oslo ble grunnlagt på 1000-tallet og lå i over 600 år under Ekebergskrenten. Etter en siste ødeleggende brann i 1624, besluttet kong Kristian IV å ikke gjenreise byen på samme sted. I stedet ble innbyggerne flyttet til et nytt område på andre siden av Bjørvika, og byen fikk navnet Christiania.

Denne tvangsflyttingen førte til at det gamle Oslo ble glemt og etter hvert dekket av jordbruksland og hager. Ironisk nok har dette bidratt til å bevare sporene etter middelalderbyen. Det som ellers kunne vært ødelagt av senere byutvikling, er blitt liggende urørt i bakken – noe arkeologene i dag er svært takknemlige for.

En samling av ny og gammel kunnskap

Boka gir en helhetlig framstilling av tidligere og nyere utgravninger, og knytter sammen resultatene i en større historisk kontekst. Utgivelsen markerer et viktig skritt for å forstå og formidle historien om Oslo, fra dens grunnleggelse til dens dramatiske endringer gjennom århundrene.

For både fagfolk og historieinteresserte gir boka en enestående mulighet til å fordype seg i byens skjulte fortid – en historie som nå løftes frem i lyset.

Selv om det går an å kjøpe et fysiske eksemplar av boken, vil den også bli gjort tilgjengelig nedlastbar helt gratis.

Forrige artikkelNy bygdebok for Syvde under arbeid
Neste artikkelNytt bind av Strynesoga