Ny slektsbok fra Bjørn Boge

Slår en opp på Gule sider, finner en 817 personer med navn Ueland.

– Jeg har innsett at ikke alle  disse var i slekt med meg, men mange. Men mine forfedre kommer fra Ueland i Varhaug, og slektsoversikten starter med Tollak Tollakson Ueland  født i 1829, som den 22. april 1862 gifter seg med Anna Pedersdatter født i 1837. Sammen fikk de fem barn.

Den eldste av barna Anna Kristine, gifter  seg i 1885 med Lars Olson Bø fra Ogna. De overtok gården til Lars foreldre og etterlot seg seks barn. Etterkommerne her kaller seg i dag for Herredsvela, Tjensvoll, Rygg, Øksnevad, Fuglestad og Opstad, er bosatt blant annet i Randaberg, Sandnes, Egersund, Nærbø, Brusand. Barn  nummer to het Tollef Ueland.

Han ble 1892 gift med Ane Svendsdatter fra Varhaug. De bodde alle sine år på Ueland, og etterlot seg ti barn. Ane og Tollef var Bjørns oldeforeldre. Barn nummer tre het Peder Ueland og var født i 1871. Han ble i 1898 gift med Alette Hansdatter Kindervåg fra Ogna. Når hun dør, gifter Peder seg for andre gang med Ingeborg Marie Olsdatter Frøyland. Peder var snekker på Bryne i alle år. Han døde i 1963, hele 92 år gammel og etterlot seg elleve barn, som stort sett alle er bosatt i Rogaland. Tollak og Annas fjerde barn het Gabriel Ueland, og var født i 1873. Han ble i 1896 gift med Anna Mathiasdatter Sirevåg fra Ogna. Gabriel drev i mange år farsgården på Ueland sammen med broren Tollef. Gabriel og Ane etterlot seg ti barn. Tollak og Anna fikk en fjerde sønn, som de kalte Lars. Han døde ved fødselen.

Annonse

I dag er flesteparten av gårdene på Ueland i Varhaug, bebodd med folk som alle tilhører denne slekten.

Etterkommerne etter brødrene Tollef, Peder og Gabriel Ueland finner du stort sett bosatt  innenfor området fra Rennesøy i nord, i Tau og Oltedal i øst og til Egersund i sør. Der finnes også en liten koloni i Kongsberg, Hvittingfoss, Moss, Hamar og Trondheim.

Bjørn er femte generasjon etter Anna og Tollak Tollakson Ueland.

Slektsoversikten består av om lag 250 sider og inneholder  over 432 bilder av familiemedlemmer, og teller mer enn 860 navn på personer som alle er i slekt.

– Jeg har kommet i kontakt med mange hyggelige  personer, som har hjulpet med med navn og bilder. Jeg blir ikke rik på penger av dette, men jeg blir rik på samvittighet, over å vite at jeg har gjort en  solid innsats for våre etterkommere, avslutter Bjørn Boge.