Røntgenstråler gjenskapte skadet foto

Ved en tilfeldighet oppdaget Madalena Kozachuck at hun klarte å få gjenskapt et ødelagt bilde fra begynnelsen av 1900-tallet. Kozachuck er doktorgradstipendiat ved University of Western Ontario i Canada og var sammen med sine kolleger egentlig ute etter å avdekke hvordan bildet var blitt ødelagt.

Bildet er laget på en metallplate (daguerreotypi) og eid av Nasjonalgalleriet i Canada, som hadde avskrevet det som ødelagt og det innhold tapt for ettertiden.

Annonse

Kozachuck og hennes kolleger skvatt da de oppdaget at de plutselig så en anonym kvinne stirre uttryksløst inn imot dem. Deres oppdrag var i utgangspunktet ikke å restaurere det gamle bildet, men ved hjelp av røntgenstråler kunne kartlegge atomene på platen for deretter å kunne si noe om hvordan daguerreotypi brytes ned.

Oppdraget fikk derfor en uventet bonus. Ikke bare vil forskerne snart være i stand til å kunne si noe om hvordan daguerreotypi bedre kan bevares for ettertiden, men de har også blitt i stand til, ved hjelp av røntgenstråler, å avdekke bilder skadde daguerreotypi skjuler.

Hva er daguerreotypi?

Det var den franske kunstner og kjemikeren Louis Jacques Mandé (1787-1851) som i 1839 fant opp og konstruerte daguerreotypi, forløperen til moderne fotografi.

«Prosessen består av at en plate av kobber blankpoleres og platteres deretter med rent sølv. Etter dette blir platen nok en gang polert slik at den blir speilblank og fri for defekter. Den blir så plassert i en spesiell boks som inneholder jod. Gassene som joden avgir reagerer med det rene sølvet på platen og en kjemisk reaksjon gjør så at det dannes lyssensitivt sølvjodid på platen. Den kan da etter dette eksponeres i et kamera. Bilder blir deretter fremkalt ved å plassere den eksponerte platen i en spesiallaget tank som inneholdt kvikksølv. Man varmer så opp kvikksølvet som avgir damp på platen. Etterpå måtte bildet gjøres permanent ved å dyppe det i en løsning av natriumtiosulfat, som fjerner de ueksponerte sølvjodidpartiklene på platen og gjør at det ikke mørkner når man eksponerer det for videre lys.» (Kilde: Wikipedia)

Eksponeringstiden kunne variere mellom 60 til 90 sekunder. Gjennom alle disse sekundene måtte den som skulle avbildes sitte helt i ro, den minste bevegelse ville kunne gjøre delen som bevget seg utydelig. Ofte er det små barn man ser som noe utydelige på slike gamle bilder, da det ikke alltid var like lett å forklare dem at de måtte sitte helt i ro.


Kilder:

https://www.theglobeandmail.com/business/technology/science/article-x-ray-beam-illuminates-long-forgotten-faces-on-damaged-daguerreotypes/

https://no.wikipedia.org/wiki/Daguerreotypi

Annonse