Slik hever du kjøp i App Store og i Google Play

Det finnes etterhvert en rekke apper for slektsforskere i Apples App Store og Google Play. Prisen er som regel overkommelig dersom man skulle angre på kjøpet, men visste du at du også kan få pengene tilbake?

Angre kjøp hos Apple

Apple innførte for noen år tilbake stillferdig muligheten til å få pengene tilbake de to første ukene etter at appen er kjøpt og betalt. Angrefristen gjelder ikke bare i App Store, men også for ITunes Store, iBookstore og Mac App Store. 

Innføringen av angrefrist kom som følge av at EU i juni 2014 innførte et nytt forbrukerdirektiv, siden Norge er en del av EØS omfattes også nordmenn av EUs forbrukerdirektiv og dermed har vi fått angrefrist på blant annet apper i App Store. 

Dersom du ønsker å angre kjøpet må du gjøre det innen 14 dager etter at du mottok kvitteringen, men det kan også gjøres før kvitteringen kommer i innboksen din. Apple krever ingen grunn for hevingen av kjøpet, men innløste iTunes-gaver kan ikke refunderes etter at koden er benyttet.

Slik hever du kjøpet i App Store

For å angre et digitalt kjøp hos Appe, kan du gå til https://reportaproblem.apple.com/. Her må du logge på med din Apple-ID, muligens må du gjennom en tofaktors-autentisering så det kan være lurt å ha din iPhone eller iPad i nærheten. Når du er innlogget finner du frem til kjøpet du ønsker å angre og trykker på «Rapporter», velg deretter «Jeg vil kansellere kjøpet», så trykker du på «Kanseller kjøp».

Innen 7 virkedager har du normalt fått tilbake pengene for appen. Kjøpet kan angres uten begrunnelse.

Også mulig å angre kjøp i Google Play

Har du en Android telefon og har kjøpt en app eller to du angrer på fra Google Play, har du også muligheter til å angre kjøpet.  Google er imidlertid litt mindre imøtekommende enn Apple når det gjelder heving av kjøp. Lenge opererte de med en 15 minutters frist for heving av kjøp. I 2014 ble denne utvidet til 2 timer, men nå opplyser de om at du kan ha rett til å heve kjøpet innen 48 timer og i særskilte tilfeller etter 48 timer. 

Egne regler gjelder også her for EØS-innbyggere.

Slik hever du kjøpet i Google Play

Start med å logge på https://play.google.com/store/account med den samme Google-brukeren du benyttet til å gjennomføre kjøpet. Det kan være verdt å merke seg at Google ber deg bruke en datamaskin når du benytter deg av lenken. Litt ned på siden finner du «Bestillingslogg», her skal du finne kjøpet du ønsker å heve. Til høyre finner du tre vertikale prikker: Mer Klikk på Mer og «Be om refusjon». Fyll deretter ut skjemaet og skriv at du vil ha refusjon.

Etter at skjemaet er sendt inn skal du motta en epost med en refusjonsavgjørelse. Google opplyser at dette normalt skal ta 15 minutter, men kan også ta opptil to virkedager.