Sjekk været tilbake til 1870!

«Da Alfred ble født den 11. juni 1903 lå skyene tungt over Bergen by, men solen gløttet likefult frem av og til», legger du merke til hvordan setningen gir mer liv til slektsinformasjonen? Men kan det virkelig stemme at været var som beskrevet da Alfred ble født?

Yr.no er en tjeneste antagelig alle nordmenn over 10 år kjenner til. Vi bruker den kanskje opptil flere ganger om dagen og vi er ikke alene om det. Skal vi tro Yr selv, har franske bønder også funnet ut hvor presist Yr melder været.

Men visste du at Yr kan gi liv til slektsinformasjonen du sitter på, akkurt som i eksempelet over? Gjennom Yr får du sjekket historiske værdata, såfremst det var en værstasjon på stedet du ønsker finner du værdata helt tilbake til 1870.

Slik finner du historiske værdata

  1. Gå til yr.no
  2. Søk opp stedet du vil finne været fra
  3. I meny til venstre kan du klikke på «Været som var»
  4. Klikk deretter på «datosøk»

På høyresiden får du opp en boks som informerer om hvor langt tilbake de har værdata fra nettopp den stasjonen du er på. Har de ikke informasjon fra den stasjonen, sjekker de en nærliggende.

Det kan være greit å være kjent med at det enkelte steder ikke finnes historiske værdata så veldig langt tilbake i tid, selv ikke fra nærliggende steder.

Er du skikkelig værnerd kan du benytte tjeneste eKlima fra Meterologisk institutt. Den er gratis, men du må registrere en brukerkonto for å ta den i bruk.