4 verktøy som tar deg tilbake i tid

Vi har alle det til felles at vi kommer fra et sted, noen bor på samme sted fortsatt, mens andre har flyttet og kanskje ikke sett hjemstedet sitt på en stund. Uansett om man har flyttet eller ikke så har tidene forandret seg og det kan være ganske overraskende å se på gamle bilder fra 10, 20, 50 eller 100 år tilbake i tid.

Takket være nettet er vi til enhver tid bare noen få klikk unna å kunne sette oss i tidsmaskinen og se hvordan enkelte steder så ut før. 

1. Historiske kart fra Finn.no

Kjenner du ikke til de historiske kartene fra Finn.no har du virkelig noe å glede deg til. Markedstjenesten som nok er mer kjent for kjøp og salg har nemlig en liten skatt for oss slektsforskere, kart-tjenesten.

Dersom du ser på et området i kart-tjenesten deres på lang avstand oppdager du det ikke, men zoomer du deg nærmere bakken dukker det opp et ekstra menypunkt kalt «Historiske». Her får du mulighet til å se på gamle satelittbilder, flyfoto og historiske kart for nettopp det området du i øyeblikket ser på. 

Annonse

Hva med å bruke tjenesten for å få et overblikk over nøyaktig hvor den gamle slektsgården lå?

2. Historypin

Historypin tar utgangspunkt i Google Streetview. Tjenesten fra Google som lar deg se veldig mange av verdens gater i menneskeperspektiv (i motsetning til fugleperspektiv). Her er eldre bilder lagt oppå det samme bildet fra Google Streetview slik at man kan fade ut og inn det historiske bildet og det nyere fra Google Streetview. 

3. Google streetview

Når vi nevner at Historypin benytter seg av bildene fra Google streetview er det selvfølgelig også et poeng å nevne at Google streetview kan være en nyttig tjeneste for å se hvordan noe så ut i gamle dager.

Du får kanskje ikke de eldste bildene gjennom tjenesten, men noen måneder eller 2-3 års tilbakeblikk er det også historisk spennende.

Enkelte gater har nå også blitt fotografert av Google med flere års mellomrom. Det gir en anledning til å velge om en f.eks. ønsker å se gaten slik den så ut i 2010 eller i 2014.

4. Tilbakeblikk.no

Norsk institutt for skog og landskap står bak denne tjenesten, som kanskje ikke er kjent for så veldig mange. Dessverre brukes det flash for å presentere bildene, noe som vil si at bruker du en iPhone eller iPad må du forflytte deg til en PC for å få noe nytte av den. 

Tilbakeblikk.no viser bilder tatt på nøyaktig samme sted med års mellomrom, det være seg fra noen få år til flere titals år. Tjenesten er delt opp i fylker, men selv om det er noe sparsomt med blider fra hvert enkelt fylke, er det veldig morsomt å se på hvordan landskap, bebyggelse og mennesker har forandret seg.