Skrev bok om familien som emigrerte til Amerika

Bjørn er sjette generasjon etter Peder og Gjertrud Madsvågen. I mange år har han undret seg over hvor det ble av de som reiste til Amerika, hvor bor de, hvor mange er de og hvordan ser de ut.

--Annonse--

-Jeg mener jeg har brukt 14 år å skape denne boken, hvor helger, kvelder og ferier har vært flittig benyttet. Slektsoversikten består av 380 sider og inneholder om lag 570 bilder av familiemedlemmer, og teller over 2600 navn, av disse er 1937 omtalte personer bosatt i USA.

Gjertrud og Peder ble gift i Sletta Kirke på nord Frøya, der var samtlige av barna også døpt og konfirmert. Den eldste av barna Anne Martha  Nesset, returnerte etter noen år tilbake til Norge, og etterlot seg en stor familie hvor mesteparten bosatt i Orkdal og Trondheim.  Barn nummer to Jensine, ble gift med Ole Hellesvig. De ble værende i Amerika og etterlater seg et stort antall etterkommere som alle bor i USA, og fortsatt kaller seg Hellesvig. Torger Waagen døde tidlig, og etterlot seg en liten familie som alle bor i USA. Lina eller Petrolina som hun ble døpt, ble gift med Johan ”Snekkern” Andersen fra Hemne. De bodde på Valen på Norddyrøy på Frøya. Han var snekker og var blant annet med og bygget Sletta kirke. Siden de var nygift og Johan hadde greit med jobb, valgte de å bli boende på Frøya. De fikk seks barn. Fem av dem, samt Johan døde i Spanskesyken på midten av 20-tallet. Gusta Olsen, Bjørns oldemor, var den eneste som overlevde av søsknene. Yngstemann Johan Jørgen Waagen etterlot seg stor familie, som alle er bosatt  i USA. De kaller seg fortsatt Waagen, etter Madsvågen.

-Jeg begynte med denne boken på begynnelsen av 90-tallet, etter at jeg hadde brukt mye tid med å oversette brev til og fra slektninger i Amerika, for min mormor Ingrid Langø på Frøya. Jeg overtok etter hvert mange av ”vennene” hennes, og stadig vekk kom det nye personer til. Jeg oppdaget fort at Amerikanerne var stolte av å ha sine røtter i Norge, og var mer enn villig til å sende meg oversikter over familien og bilder av disse, forteller Boge.

– Etter hvert var jobben å sette dette sammen, systematisere tekst og bilder, og stadig få bekreftelser på at de ulike familiesammensetningene var riktig. Det hele løsnet etter at Internett kom, og ikke minst Facebook.   Ved en anledning fikk jeg svar på en E-mail jeg sendte til Seattle, WA. etter bare 16 sekunder. Før kunne en slik henvendelse ta over en måned.

Hele boken er satt ned i World, og bilder er et for ett limt inn der de hører hjemme.

-Jeg må ha totalkontroll, og kan ikke stole på et slektsprogram, når jeg driver med dette. Det er fortsatt noen huller, hvor jeg vet lite om enkelte, men stort sett er dette en komplett oversikt over en handlingssterk mor, som tok med seg fire av sine fire barn, noen svigerbarn og barnebarn, og dro til Amerika i forsøket på å skaffe seg og sine et bedre liv.

Kjenner du til eller har du kanskje selv skrevet en slektsbok som flere burde vite om? Ta kontakt med Slekt1!

Forrige artikkelBok om Grytastranda
Neste artikkelNye bygdebøker for Hitra