Søketriksene alle slektsforskere bør kjenne til

Enten du har lett etter slekt i en lengre eller kort periode, er det alltid morsomt å kunne krydre slektshistorien med en historie eller to. Nasjonalbibliotekets nettbibliotek er en gullgruve for slektshistorier. Her får du en rekke gode tips til å finne frem i basens rikholdige materiale.

Nettbiblioteket til Nasjonalbiblioteket er tidligere kjent som Bokhylla. Basen inneholder over en halv million bøker og over 2 millioner aviser, for å nevne noe. Det fine er at all tekst i disse avisene og bøkene også er søkbare.

Utfordringen er ofte at det man måtte søke etter kan være skrevet på forskjellig måte. Navn kan være oppført både med og uten mellomnavn. Dersom mellomnavnet i tillegg er forkortet kan teksten man måtte ha glede av å finne fort bli ganske så vanskelig å komme over. Kjenner man derimot til noen søketriks trenger ikke ulike skrivemåte å bli et problem.

Nærhetsindikatoren

Er du ute etter å finne en bestefar eller annen forfar, er det ofte naturlig å søke på navn. Men hvordan får du treff på navnet på et enkelt søk både og uten mellomnavn? Selv om navnet skulle være ført opp med et kallenavn i midten vil du få treff ved hjelp av nærhetsindikatoren.

For å bruke nærhetsindikatoren må du først fortelle søket hvilket navn du er på utkikk etter. Eksempel kan være Jan Johansen, et godt brukt navn i Norge. Dette navnet skriver du som et såkalt frasesøk med hermetegn, slik «Jan Johansen». Deretter legger du på et ~-tegn og så et tall.

Søket ditt blir dermed seende slik ut: «Jan Johansen»~5

Med søket over forteller du søkemotoren at du søker etter ordene Jan og Johansen, men vil kun ha treff på tekst hvor disse ordene maks har 5 ord mellom seg. På den måten får du også treff på eventuelle mellomnavn eller annet som forfatteren av teksten skulle ha funnet på å plassere mellom fornavn og etternavn.

Men dersom forfatteren har vært litt sløv og for eksempel slengt på en ekstra s i etternavnet, slik at Johansen har blitt til Johanssen, vil du fortsatt ikke få treff. Da kan det være greit å bruke «fuzzy-søk»

Fuzzy-søk

Fuzzy-søk ligner ganske mye på nærhetsindikatoren, men søket gjøres uten hermetegn.

Søket ditt blir dermed seende slik ut: Jan Johansen~1

Dette åpner for at trefflisten kan vise etternavnet Johansen med et tegns avvik fra gitt skrivemåte. Med nevnte søk kan du dermed også få treff på Johanssen, Johnsen, Johanson, etc.

Frase-søk

Selv om disse søketipsene er rettet mot Nasjonalbibliotekets nettbibliotek vil flere av søketipsene også fungere i andre søkemotorer. Frase-søk er et av søketipsene som nærmest er å regne for standard-funksjonalitet i de fleste søkemoterer.

Frasesøk forteller søkemotoren at ordene som det søkes etter, må stå i oppgitt rekkefølge. Ved å sette søket i hermetegn låser du søket til en frase.

Søket ditt blir dermed seende slik ut: «Peter Dass»

Søket over vil ikke gi treff på noen andre tekster enn de som oppgir Peter og Dass i den rekkefølgen du har skrevet det i.

Begrense trefflistene

Når man begynner å bruke søketips som de som er nevnt over, kan man få overveldende mange treff. Flere av treffene vil høyst sannsynligvis også ikke være relevante. Da er det kjent å kunne filtrere vekk det som ikke er interessant samtidig som man søker.

Ved hjelp av å plassere et minustegn foran et ord som ikke hører hjemme i treffene på din slektning, vil du få en litt renere liste med kilder til slektshistorier i nettbiblioteket til Nasjonalbiblioteket.

Skulle du være i slekt med tidligere rosenborgtrener Nils Johan Eggen, men ønsker å finne tekster som ikke tar for seg fotball kan det å begrense trefflistene være alfa og omega.

Søket ditt kan da se slik ut «Nils Eggen»~1 -fotball -rosenborg -rbk

Dette søket gjør at du får treff på både «Nils Eggen» og «Nils Johan Eggen». Samtidig fjerner søket alt som også har ordene fotball, rosenborg og rbk i seg.

Fortsatt et detektivarbeid å finne slekt

Uansett hvor mange søketips du kjenner til vil søking etter slekt og slektshistorier fortsatt være et detektivarbeid. Bare unntaksvis vil du få resultater kjapt og enkelt levert.

Kos deg derfor med jobben det er å søke etter slekt og slektshistorier i Nasjonalbibliotekets enormt flotte oversikt over utgitte tekster i Norge. Det er en enorm base og det digitaliseres fortsatt en rekke tekster. Nettopp derfor kan et søk du gjør i dag gi et annet resultet i morgen.

Nasjonalbibliotekets egne sider finner du disse søketipsene, samt mange flere.

Masse lykke til i jakten på din slekts historier!