Telefonkatalogen som kilde

Husker du telefonkatalogen? Den store tunge papirboka som en gang i året kom i postkassa eller på døra vår og ga oss informasjon om alle personer og firmaer i Norge som hadde et telefonnummer de kunne nås på. Selv om den ikke utgis lenger er den av mange slektsforskere en godt brukt kilde.

I 1880 kunne vi i Norge slå opp i et telefonregister for første gang, bare et halvt år etter at firmaet International Bell Telephone Company hadde satt opp Norges første telefonanlegg med sentraler i Oslo og Drammen. Antallet abonnenter var ikke så stort, så telefonregisteret var ikke stort mer enn en avisside publisert i Morgenbladet, i alt 169 oppføringer.

To år senere kom telefonregisteret i bokform for første gang og i 1896 fikk vi Norges første rikstelefonkatalog. Rikstelefonkatalogen forble samlet i en perm frem til 1912, da hadde antallet abonnenter blitt såpass mange at telefonregisteret var på over 1000 sider og telefonkatalogen ble med det delt opp i flere deler. 

Alt i alt fikk telefonkatalogen over privatpersoner en historie som varte i 129 år, i 2009 ble den delt ut for siste gang og var da gjenstand for mye kritikk. Totalt utgjorde den rundt 0,4% av alt papiravfall i Norge og foreninger som Naturvernforbundet var tydelig ute å mente at den burde avskaffes eller i det minste være et produkt som hustander måtte kjøpe selv. Gule sider (bedriftskatalogen) forsvant tre år senere, i 2012, og satte med det et endelig punktum for telefonregistre i papirform.

Telefonkatalogen er interessante for slektsforskere

Annonse

Vet du hvor i landet dine forfedre bodde, men usikker på i hvilket hus? Da kan telefonkatalogen være en kilde som hjelper deg til å finne frem. I og med at den alltid har vært organisert etter etternavn er den enkel å slå opp i. I eldre telefonkataloger får man i tillegg vite yrket til den oppførte så ved å slå opp i flere telefonkataloger kan man rast finne ut om en slektning bodde på samme sted over lengre tid og hva slags jobb/stilling vedkommende hadde år for år. 

Digitaliserte telefonkataloger

Det finnes enda ikke en komplett samling av skannede telefonkataloger på nett. Foreningen Slekt og Data (Tidligere DIS-Norge) har skannet flere og lagt noen bak betalingsmur forbeholdt medlemmer, mens andre skannede telefonkataloger ligger fritt tilgjengelig. 

Hvor finner jeg telefonkatalogene i dag?

Norske bibliotek er ofte nøkkelen til mye kildemateriale og selv om vi slektsforskere etterhvert har blitt vant til å finne det vi trenger på nett er det fortsatt enkelte ting som gjør at vi må oppsøke våre lokale folkebibliotek. Telefonkatalogene finnes spredt rundt på landets mange folkebibliotek, det kan derfor være lurt å starte med et søk på bibliotekenes nye fellessøk kalt Biblioteksøk. Fellessøket er i skrivende stund under uttesting, så ikke forvent deg en perfekt liste over telefonkataloger når du gjør ditt søk. 


Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Telefonkatalog

https://no.wikipedia.org/wiki/Telefon

https://slektogdata.no/nb/kilder-i-aust-agder/rikstelefonkatalogen-del-3-sorost-norge-1938-1947

https://www.nrk.no/nordland/krever-betaling-for-telefonkatalog-1.6255956

Annonse

https://www.nettavisen.no/na24/propaganda/3260236.html