Klemmer, smil og trøst mellom to søsken som aldri møttes men delte en mor. Det var scenen på Milwaukee Public Museum lørdag morgen da Jim Dostal (80) møtte sin halvsøster, 85 år gamle Marilee Goffin.

Marilee Goffin vokste opp i Appleton, jobbet av og på i 37 år i den lokale avisen og som frivillig ved St. Vincent de Paul og St. Joseph’s food pantry (to veldedighetsorganisasjoner).

Annonse

Jim Dostal hadde bodd over alt, før og etter sine seks år i marinen, og jobbet i Michigan hos et skumproduksjonsselskap.

Fellesnevneren for de to var en mor som på 1930-tallet var ugift og som derfor måtte adoptere bort sin datter.

Mer enn 80 år senere, møttes de to for første gang.

Oppdagelsen

Jim Dostal kjente hele tiden til at han hadde en eldre søster.

Hans mor, Esther, tok han til side da han var 17 og på vei inn i marinen:

«Hun sa, Jeg har noe jeg må fortelle deg … du har en søster.”

Og det, minnes Dostals kone, var det.

Moren hans fortalte ham aldri at hun måtte forlate søsteren hans i Wisconsin, fordi hun fikk beskjed om at hun ikke kunne bringe babyen hjem igjen. Søsteren hans hadde hun gitt navnet Judith.

Annonse
Familiefoto av Esther, i midten, sammen med sine foreldre Paul helt til høyre og Ethyl sittende på venstre side. Foto: Talis Shelbourne / Milwaukee Journal Sentinel

“De hadde helt andre tanker den gang – litt Neandertalerske, var de den gangen, om du spør meg» Uttaler Jim Dostal. «De var veldig beskyttende ovenfor sitt slektsnavn og gjemte seg bak det.”

Judith bodde sine ni første måneder hos en privat sykepleier. Så henvende det seg et barnløst par, Cyril og Elizabeth Goffin, og spurte om de kunne overta henne.

En domstol i Outagamie County ga Goffins adopsjonsrett 19. juni 1935, og de omdøpte sin nye lille jente Marilee, etter en dikteres datter.

Alt dette ble holdt hemmelig for Jim – og Marilee.

Som Marilees adoptivmor sa til henne: » Jeg tror du var et skjelett i skapet. »

Det meste av Marilees familiehistorie forble skjult for henne, før hennes niese Colleen Grimmer begynte å undersøke ved hjelp av DNA- og Ancestry.com.

«Jeg liker gåter,» sa Grimmer og humret.

Hun planla opprinnelig å gi Marilee en uforglemmelig 85-årsdag-gave: et bilde av moren. I løpet av forskningen fant hun Jim Dostal, Marilees bror.

Hun fant ham etter at Susan Ulbrich, Marilees niese, dukket opp på Ancestry.com. Ulbrichs far var Jim Dostal.

Grimmer har gjort det til en hobby å koble familiemedlemmer gjennom Ancestry. Hun koblet en kollega og to andre mennesker med sine slektninger. Hun fant også ut at Esther selv var blitt adoptert av Paul og Ethyl Kobs, og sier at hun er nær ved å finne ut av Esters biologiske foreldre.

Annonse

Marilee fortsatte trenden og adopterte sitt eneste barn.

Halvsøsknene har oppdaget at de har mye til felles: De er enige om at familie er viktig, rykker begge til når et kamera er i nærheten og så liker de begge å bake.

Deres biologiske mor døde ung av et hjerteinfarkt, noe som overrasket Jim, som sa at hun var i perfekt helse.

«Hun trodde aldri at hun skulle dø i en alder av 51 år, men hun glemte aldri at hun mistet deg,» sa han og pekte på søsteren.

Nå som de to endelig har funnet hverandre, har de mye å ta igjen.


Artikkelen er gjengitt på norsk med tillatelse fra Talis Shelbourne / Milwaukee Journal Sentinel

Kilde: https://eu.jsonline.com/story/news/local/milwaukee/2019/09/07/two-half-siblings-80-and-85-united-after-one-adopted-baby/2245547001/