Tørken avslører skjulte skatter i Polen

{loadposition user5}

Den andre nordiske krigen var en katastrofal tid for Polen fordi horder av svensker innvaderte landet i 1655. Selv om Sverige hadde en av Europas mektigste armeer hadde kong Karl X Gustav lite å lønne krigerne sine med. De plyndret derfor store deler av rikdommene de fant i Polen. Av Warsawas 20 000 innbyggere var det bare 2000 igjen da svenskene trakk seg tilbake.

Historikere tror at planen var å frakte byttet via elva til byen Danzig (nå Gdansk), der Vistula renner ut i Østersjøen, for så å transportere det videre til Sverige. En teori er at krigsskipene som kun var av treverk må ha sunket under den tunge lasten. Ettersom skipsvrakene, gjennom århundrene, langsomt morknet og ble skyllet vekk forble lasten begravet i leira i elveløpet for nå å bli avslørt mer enn 400 år senere.

Visedirektør ved museet til Universitet i Warsawa leder arbeidet med utgravingen. Han forteller til nettavisa at selv om de til nå har avdekket omtrent ti tonn av kulturskattene, så er dette bare begynnelsen. Båtene hadde en kapasitet på 50 – 60 tonn hver, så vi tror at vi skal finne mye mer, sier han.

Redningsarbeidet er vanskelig akkurat nå fordi den bløte, illeluktende leira i elvebunnen forhindrer at vanlig løfteutstyr kan gjøre jobben. Vannstanden må bli høyere igjen før båter med kraner kan brukes.

Det er ikke bare historiske gjenstander fra det 17. århundre som har kommet tilsyne. Udetonerte bomber fra den andre verdenskrig og deler av jødiske gravstener er også funnet. Forskere har visst om dette, men fordi alt har ligget dypt under vann har det vært vanskelig å få opp. Gravstenene vil bli gitt til det jødisk-historiske instituttet i Warsawa.