14 januar 2020 er det slutt på sikkerhetsoppdateringer til Windows 7

Fra 14. januar 2020 opphører støtten til Windows 7 og Windows 10 blir eneste alternativ fra Microsoft

Antall installasjoner av Windows 10 har passert antall installasjoner av Windows 7. Bruker du fortsatt Windows 7 må du snart se deg om etter et nytt operativsystem dersom du fortsatt ønsker å få sikkerhetsoppdateringer til din PC.

Annonse

Microsoft har oppgitt datoen 14. januar 2020 som siste dag de følger opp brukere av Windows 7 med sikkerhetsoppdateringer. Etter denne dagen må du ha Windows 10 for å bli fulgt opp med sikkerhetsoppdateringer.

Den generelle støtten til Windows 7 opphørte allerede 13. januar 2015, nå er det den utvidede støtten som avsluttes. For den vanlige mann i gata gjorde ikke opphøret av den generelle støtten noe spesielt fra eller til. Men mangelen på sikkerthetsoppdateringer er langt mer alvorlig.

Hvorfor trenger jeg sikkerhetsoppdateringer?

Sikkerhetsoppdateringer er kanskje noe av de viktigste oppdateringene du gjør på en PC. De sørger for at PCen din holdes trygg og at sikkerhetshull tettes. Sikkerhetshull kan utnyttes av hackere og andre med onde hensikter, til å skade din PC eller få PCen din til å gjøre handlinger du ikke ønsker at den skal gjøre.

I praksis betyr det at sikkerhetshull som hackere finner ut av, ikke vil bli lukket. Bruker du fortsatt Windows 7 betyr det at du blir mer og mer sårbar for hacker-angrep etterhvert som dagene går etter den 14. januar.

Annonse

Windows 10 har oppdateringer satt på som standard.

Hvordan vet jeg om jeg har Windows 7 eller Windows 10?

Det er store forskjeller på Windows 7 og Windows 10, men en rask og enkel måten finne ut av hvilken versjon av operativsystemet man bruker er å se på startmenyen.

Startmenyen til Windows 10
Startmenyen til Windows 7

Startmenyen finner du nede til venstre på skjermen. Er den rund er det Windows 7 som kjører og er den firkantet er det Windows 10. Er den grønn eller grå har du en enda eldre utgave av Windows.

Hvordan går jeg fra Windows 7 til Windows 10?

I flere måneder etter at Windows 10 ble lansert, var det helt gratis å oppdatere Windows 7 til Windows 10. Det er det ikke lenger.

Du har i dag 2 valg for å komme over på Windows 10:

Annonse
  1. Kjøpe ny PC
  2. Kjøpe en oppdatering

Microsoft selv anbefaler brukere av Windows til å bytte ut hele PCen og kjøpe en ny med Windows 10, fremfor å oppgradere sin gamle PC.

Windows suverent størst

Det finnes flere alternativer til Windows som operativsystem, men ingen andre slår Microsoft-giganten når det kommer til antall brukere.

  • 86% bruker Windows / PC
  • 11% bruker Mac
  • >3% bruker Linux / PC