Identifiserer ofre fra tysk konsentrasjonsleir

Foto: Auschwitz-Birkenau museet. http://auschwitz.org/

Det jobbes nå med å identifisere alle som ble sendt til den fryktelige konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau. Konsentrasjonsleieren lå i Oświecim i Polen, og 9 av 10 som døde i leiren skal ha vært jøder.

Annonse

Det er Auschwitz-Birkenau Memorial and Museum, som nå jobber med å identifisere alle de som ble registrert inn i Auschwitz-Birkenau. Museet er tilknyttet den tidligere konsentrasjonsleiren.

Over 60% av de 400 000 registrerte fangene er identifisert, men tallet på ofre var langt høyere.

En rekke fanger ble aldri regisitrert som mottatt ved konsentrasjonsleiren, men derimot fraktet rett til gasskamrene. Museet er derfor ute etter å skaffe til veie flest mulig transportlister, for i det hele tatt å kunne identifisere ytterligere ofre.

I mai 2020 vil de ofrene som har blitt identifisert, legges inn i den søkbare basen over Auschwitz-ofre.

Annonse

Ikke alle ofrene som er å finne i basen er identifisert med navn, men kun med sitt fangenummer. Et eksempel er personen under som var registrert som fange nummer 5030.

Foto: Archive of the Auschwitz-Birkenau State Museum

Digitale reproduksjoner av dokumentene fra andre verdenskrig lages i form av høyoppløselige skanninger, og identiteten til ofrene blir publisert i form av korte biografiske oppføringer sammen med en liste over arkivkilder og deres beskrivelse på museets nettsted.

Museet mottar jevnlig dokumenter, fotografier eller skanninger fra pårørende av ofrene. Dette gjør at basen over ofre stadig må oppdateres med ny eller utfyllende informasjon.

I dag jobber rundt 10 personer med oppdateringen av basen.

Museet samarbeider også med Arolsen arkivet som også har jobbet med å tilgjengeliggjøre informasjon om ofrene etter Holocaust. I fjor meldte Slekt1 at Arolsen arkivet til nå har digitalisert en rekke fangekort og dødsnotiser fra tyske konsentrasjonsleire.

Annonse