Ancestry.com med lister over overlevende og ofre av Holocaust

Rom med bilder av ofre for Holocaust
Hall of Names i Yad Vashem, Israel Foto: Wikipedia/צילום:ד"ר אבישי טייכר

Tidligere i år meldte Slekt1 at Arolsen Arkivet var blitt digitalisert. Nå er det klart at arkivet inngått samarbeid med Ancestry.com slik at listene med ofre og overlevende etter Holocaust også kan søkes opp der.

Ancestry.com er en av de ledende leverandørene av tjenester og innhold for slektsforskere. Databasen fra Arolsen Arkivet vil imidlertid være fritt tilgjengelig for alle og ikke underlagt noen form for betalingsmur.

Annonse

Materialet inneholder informasjon om hele 17,5 millioner ofre og overlevende etter nasjonalsosialistiske Tyskland jakt på jøder.

To store samlinger

Det er i hovedsak to samlinger som nå er digitalisert. Den første er en passasjerlister over personer fra Afrika, Asia og Europa. Disse listene sporer overlevende mennesker som forlot Tyskland og andre europeiske land i perioden 1946 til 1971. Listene har rundt 1,7 millioner innførsler over mennesker som hovedsakelig søkte seg til trygghet i Amerika etter andre verdenskrig.

Den andre samlingen er en registrering av utlendinger og tyskere som ble forfulgt under andre verdenskrig. Denne listen skal inneholde nesten 10 millioner innførsler og strekker seg over perioden 1939 til 1947. I tillegg til å dokumentere de som var fengslet i leire da freden brøt ut, inneholder også listen navn på mennesker som omkom.

Her kan du søke i samlingen hos Ancestry.com

En del av prosjektet Always remember

I følge Ancestry er databasen over ofre og overlevende av Holocaust en del av prosjektet Always remember. Prosjektet skal være Ancestrys måte å bidra til at dokumentarv av spesielt kulturhistorisk verdi skal være fritt tilgjengelig for alle.

Innholdet i databasene stammer fra USA-okkuperte områder av Nazi-Tyskland etter andre verdenskrig. Ancestry har planer om å fortsette digitaliseringen av slikt materiale med dokumenter fra områder okkupert av Storbritannia, Frankrike og Sovjetunionen. Dersom alt går som Ancestry planlegger, vil man også kunne søke i dette materialet en gang i begynnelsen av 2020.