5 fotografier som revolusjonerte fotografiet

Etter at mobiltelefonene fikk kameraer som kunne matche seg med de beste digitalkameraene har vi knipset bilder som aldri før. Vi har alltid kameraet med oss og det tar lynkjapt de bildene vi ønsker, som regel også i langt bedre oppløsning enn hva vi egentlig trenger.

Går vi 200 år tilbake i tid var bare det å ta et fotografi en fremtidsfantasi og det skulle fortsatt gå mange tiår før den vanlige mann i gata anså det som normalt å bruke tid og penger på fotografering.

Annonse

Verdens første fotografi

Det første fotografiet verden kjenner til ble tatt av franske Joseph N. Niepce i 1826. Takket være en eksponeringstid på 8 timer, fikk han avbildet utsikten fra sitt arbeidsrom.

Verdens første fotografi

Verdens første foto av et menneske

Fra dette første fotografi ble tatt skulle det ta 12 år før et menneske ble foreviget. Dette skjedde i 1838 da oppfinneren Louis Daguerre tok et bilde av Boulevard du Temple i Paris med en eksponeringstid på «bare» 10 minutter. Det var lenge nok til at en mann som fikk sine sko pusset ble foreviget og dermed bli historisk, sannsynligvis uten aldri å få vite det selv. 

Verdens første portrettfotografi

Året etter at bildet over ble tatt, ble det første portrettfotografiet tatt. Ikke bare var det det første portrettfotografiet verden hadde sett, det var også et selvportrett. Mannen på bildet het Robert Cornelius og tok bildet i sin fars butikk, etter å ha trykket på knappen løp han foran kameraet og satt stille i et minutt før han dekket til linsen.

Sannsynligvis verdens første selfie

Verdens første pressefoto

Verdens første pressefoto anses av flere å være fra Frankrike i 1847, da en ung mann ble avbildet nylig arrestert. 

Sannsynligvis verdens eldste pressebilde

Verdens første digitale foto

Til slutt en liten fun-fact: Verdens første digitale kamera ble oppfunnet i 1975, men verdens første digitale foto ble laget hele 18 år tidligere da Russel Kirsch skannet et foto av sin tre måneder gamle sønn. Bildet var i elendig oppløsning (etter dagens standard) og kun i 176×176 pixler, av den enkle grunn at Russels datamaskin ikke klarte å lagre mer informasjon enn det et slikt bilde krevde.

Første digitale fotografi

Kilder:

https://snl.no/fotografi

https://www.abcnyheter.no/nyheter/2010/10/28/119708/forste-foto-av-mennesker

Annonse

http://www.widewalls.ch/oldest-photograph-history/news/