Bilboka 1927 transkriberes – Alle bileiere fra Trøndelag og nordover er nå søkbare

Storsteinnes i Balsfjord sommeren 1928. Foto: Wilse / Nasjonalbiblioteket

I 1927 ble det registrert 2.592 biler med eiere fra Trøndelag og nordover. Fra før har bileiere i Oslo, Østfold, Akershus og Hedmark blitt lagt til og med det er over 17.000 biler og deres eiere fra 1927 nå søkbare på Slekt1.

--Annonse--

Bilene og bileierne kan søkes opp ved et avgrenset søk i Bilboka 1927, men også som en del av fellessøket til bilbøkene her på Slekt1. I fellessøket er det nå totalt over 288.000 biler og bileiere, primært fra tiden før andre verdenskrig, som kan søkes opp.

Tillegget med biler og bileiere fra Trøndelag og nordover fordeler seg slik:

  • 1884 U-skilter og V-skilter fra Trøndelag
  • 411 W-skilter fra Nordland
  • 180 X-skilter fra Troms
  • 114 Y-skilter fra Finnmark

Selv om dette tiltaket har interesse for både historieinteresserte og bilentusiaster, er utgangspunktet å gi slektsforskere flere muligheter til å finne informasjon om egen slekts historie.

Bilbøkene kan dekke år hvor det ellers ikke finnes noen tradisjonelle slektshistoriske kilder å ty til, men de kan også muliggjøre å finne ut hvor en slektning bodde i det aktuelle året. Forutsetningen er selvfølgelig at vedkommende eide bil.

I tillegg kan bilbøkene være med på å gi informasjon som kan bidra til å datere fotografier eller dokumenter der bilen er til stede.

Bildet over er tatt i Storsteinnes i Balsfjorden sommeren 1928 av fotograf Wilse. Man kan skimte nummerskilt X67 på bildet og i bilbøkene fra 1922-1927 kan man gjennom fellessøket se at de tilhørte “Troms Indland Rutebilselskap”. Klikker man seg inn på “detaljer” i søket får man vite at bilen var en Fiat og ble brukt som drosje.

I Bilboken fra 1927 kan du søke opp:

  • Eierens navn og eventuelle tittel/yrke
  • Bosted (i noen tilfeller får du her også vite nøyaktig gateadresse)
  • Bilens merke og hva den ble brukt til
  • Bilens registreringsnummer

Vi lovet ved forrige oppdatering at Oppland var neste fylke ut, men så gikk transkriberingen av Trøndelag og nordover litt raskere enn vi forutså. Vi prøver derfor igjen med å si at Oppland er neste fylke ut.

Her kan du søke i Bilboken fra 1927

Her kan du søke i alle regionale og nasjonale bilbøker transkribert av Slekt1

Forrige artikkelRootsTech 2024 er i gang!
Neste artikkelAverøy historielag ansetter bygdebokforfatter