Det spøker for neste bind av Fræna bygdebok

Det karakteristiske Jendemsfjellet sør i Fræna. Foto: Harald Groven - Eget verk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10257422

Til nå er det utgitt fem bind av «Bygdebok for Fræna : gard og slekt» og gårds og slektshistorie for Fræna er dokumentert til og med gårdsnummer 48. Nå må kultursjefen i Fræna kutte i budsjettet, da spøker det for det kommende bind 6 av bygdeboka.

Det er nettopp støtten til bygdebok-prosjektet som ligger blant forslagene til kultursjefen, over områder kommunen kan spare penger.

Annonse

-Bygdebøkene er identiteten vår sier, leder av Bud Sogeland, Kjell Arne Iversen i følge Romsdals Budstikke i et Facebook-innlegg.

Dersom Fræna bygdebok blir ferdigstilt som planlagt, vil den bestå av intet mindre enn 9 bind. Den blir da et formidabelt bygdebokverk, med en samsvarende kostnad på rundt 14,4 millioner.

Hvert bind trykkes i et opplag på 1000 eksemplarer. Til Romsdal Budstikke sier kultursjefen at dette opplaget ikke blir utsolgt og hun stiller samtidig spørsmål ved om det er en kommunal oppgave å ha en bygdebokforfatter ansatt.

Det finnes imidlertid håp for bind 6 av Fræna bygdebok. Senterpartiet, som sitter med ordføreren, i kommunen ønsker at arbeidet med bygdebøkene skal videreføres.

Første bok av de fem som til nå er utgitt ble utgitt i 2004, deretter har det gått slag i slag. Bind 5 så dagens lys i 2016, men nå gjenstår det altså å vente på politikerne i Fræna for om bind 6, 7, 8 og 9 også vil bli en realitet.

Bind 6 blir skrevet av Anne Holen Helseth, som tidligere har skrevet Gard og Slekt i Fræna fra 2001, som ikke må forveksles med bind 1 av Bygdebok for Fræna : gard og slekt som utkom i 2009, 5 år etter at bind 2 ble utgitt.

Se hvilke bygdebøker som finnes for Fræna

Se flere bygdebøker for Møre og Romsdal

Annonse