Du kan spores i DNA-basene til MyHeritage og Ancestry uten selv å ha sendt inn en prøve

DNA-databaser begynner å bre om seg i omfang, både når det gjelder leverandører og ikke minst mengden DNA som ligger lagret hos disse. Selv om du selv ikke har sendt inn ditt DNA for å finne ut mer om deg selv og din slekt, kan du være finnbar i disse databasene for andre.

Dersom en slektning av deg har sendt inn DNA-prøver av seg selv for å avdekke mer informasjon om seg selv og sin slekt, vil det være mulig for politiet å finne også deg ved hjelp av disse DNA-databasene. 

Annonse

10 millioner har sendt inn DNA-prøver

I følge en artikkel i Genome Biology, fra august 2018, skrevet av Razib Khan og David Mittelman at nå har 10 millioner mennesker sendt inn DNA-prøver av seg selv. Antallet er med det så stort at en rekke av oss ikke lenger trenger å sende inn DNA’et vårt for at andre skal kunne spore oss opp basert på DNA.

Les også: Kan ha opptil 1000 brødre og søstre

I en annen artikkel skrevet av Yaniv Erlich, kalt Identity inference of genomic data using long-range familial searches, Tar Erlich oss gjennom hvordan mennesker kan bli identifisert ved hjelp av slektningers DNA-tester. 

Han tar utgangspunkt i at et menneske har rundt 850 slektninger dersom vi tar med kretsen av slektninger helt ut til og med firmenninger. En firmenning er en du deler tipp oldeforeldre med, og enhver som har drevet med slektsforskning en stund vet at tipp oldeforeldre kan ha mange etterkommere.

Så selv om politiet har fått treff på DNAet ditt hos en av disse 850 personene gjenstår det en større etterforskningsjobb for å kunne finne frem til gjerningspersonen, men det har blitt gjort.

Golden State Killer

Gjerningsmannen som fikk tilnavnet «Golden State Killer» herjet i perioden 1976 og 1986 i California, hvor han drepte minst 12 og voldtok rundt 50 kvinner.

Nesten 30 år senere, ble han identifsert som Joseph James DeAngelo. Han var da blitt 72 år gammel og delvis avslørt av politiet gjennom en en slektsforskningsdatabase kalt GEDmatch.

Ancestry suverent størst

Av alle selskapene som tilbyr slektsskapstester via DNA er Ancestry den suverent største, tett fulgt av kanskje noe mer ukjente 23andme, før MyHeritage kommer på en tredjeplass. 

Annonse

Alle disse selskapene sitter nå på millioner av spyttprøver som sier noe om utbredelsen av verdens befolkning, både hvor de bor og hvem de er i slekt med. 

Les også: Politiet i Sverige vil bruke ditt innsendte DNA for å oppklare mordsaker

Kan ditt DNA ha blitt sendt inn uten at du vet det?

Til tross for at det selskaper som Ancestry, MyHeritage og GEDmatch ikke tillater at noen sender inn andres spyttprøver er det like fullt mulig å gjøre det.

De fleste av oss kan leve med at politiet sender inn DNA-prøver fra åsteder, men hva når andre av nysgjerrighetsgrunner eller forfølgere bruker DNA-databaser til å snoke i andres privatliv?

Nesten ingen fare for den som ikke er europeer eller fra USA

Til tross for at rundt 10 millioner personer nå har sendt inn sine spyttprøver å blitt identifiserbare i disse DNA-databasene, stammer prøvene primært fra mennesker i Europa og Nord-Amerika. Det er derfor primært individer fra disse områdene som kan spores ved hjelp av DNA-databasene til MyHeritage, Ancestry, GEDmatch, 23andme, m.fl.


Kilder:

https://genomebiology.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13059-018-1506-1

https://www.vox.com/science-and-health/2018/10/12/17957268/science-ancestry-dna-privacy

http://science.sciencemag.org/content/early/2018/10/10/science.aau4832