Første rettssak med genetisk DNA som bevismateriale

Gravstenen til Tanya Van Cuylenborg. Foto: Find a grave

Etter pågripelsen av «The Golden State Killer» i april 2018 har et titalls andre blitt pågrepet etter at amerikanske politi har benyttet seg av DNA-databaser rettet mot slektsforskere. Nå skal den første rettssaken avgjøre hvorvidt denne metoden kan felle kriminelle eller ikke.

Første rettssak startet tidligere denne måneden og omhandler en drapsak fra 1987, hvor William Talbott II er mistenkt for drapet på to unge kanadiere.

Annonse

De to Jay Cook (20) og hans kjæreste Tanya Van Cuylenborg (18), ble funnet drept et godt stykke fra hverandre. Tanya hadde imidlertid spor av sæd fra William Talbott II og det er dette som nå gjør han tiltalt i den over 30 år gamle drapssaken.

Identifisert ved hjelp av GEDmatch

William Talbott II ble identifisert ved hjelp av GEDmatch, en DNA-database som tilbyr sammenligning av DNA-resultater.

Les også: Ber folk ta DNA-tester i jakten på kriminelle

At politiet nå har fått tilgang til slike DNA-databaser, gir de tilgang til DNAet til en stor del av den amerikanske befolkningen som tidligere ikke har vært DNA-tilgjengelige for dem.

I William sitt tilfelle var det to tremenninger (på fars og morssiden hans) som hadde sendt inn sitt DNA til GEDmatch, som følge av en interesse for slektsforskning. Ved å bygge opp slektstreet basert på disse to tremenningene kunne politiet etterhvert få identifisert William Talbott II.

Da de også fikk tak i DNAet hans fra et vannglass han satte fra seg og dette matchet med DNA fra åsstedet hvor Tanya ble funnet, var det ikke lenger tvil om at William skulle bli en mistenkt i den gamle saken.

Kan vi stole på genetisk genealogi?

Selv om flere av de som har blitt pågrepet etter at politi har fått tilgang til DNA-prøver sendt inn av slektsforskere, er nå det store spørsmålet om vi kan stole på denne arbeidsmetoden.

Les også: Politiet i Sverige får hjelp av slektsforsker til å identifisere drapsoffer

Annonse

Selv om Tanya hadde spor av sæd fra William Talbott II, betyr det automatisk at han drepte henne og at han også drepte hennes kjæreste?

Rettssaken kan nå være med på å avgjøre i hvor stor grad DNA-spor fra et åssted skal være med på å felle mistenkte.

Comments are closed.