Ber folk ta DNA-tester i jakten på kriminelle

Spyttprøve

Amerikanske FamilyTreeDNA tilbyr, som mange andre virksomheter, slektsforskere og andre interesserte muligheten til å teste sitt DNA. Nå oppfordrer de potensielle kunder å sende inn en spyttprøve for å bidra til at FBI skal finne frem til kriminelle.

Helt siden «The Golden State Killer» ble pågrepet da FBI sjekket sine DNA-spor opp mot en kommersiell DNA-base, har en rekke kriminelle blitt pågrepet som følge av denne nye arbeidsformen.

Gjerningsmannen som fikk tilnavnet «Golden State Killer» herjet i perioden 1976 og 1986 i California, hvor han drepte minst 12 og voldtok rundt 50 kvinner.

Nesten 30 år senere, ble han identifisert som Joseph James DeAngelo. Han var da blitt 72 år gammel og delvis avslørt av FBI gjennom en slektsforskningsdatabase kalt GEDmatch.

Det som gjør slike DNA-databaser så spennende for myndighetene er at de kan finne frem til mistenkte, selv uten at vedkommende selv har sendt inn en DNA-test. Så lenge et nært familiemedlem har sendt inn en spyttprøve eller lignende, vil etterforskende myndighet komme langt nærmere «den skyldige».

Les også: Du kan spores i DNA-basene til MyHeritage og Ancestry uten selv å ha sendt inn en prøve

FamilyTreeDNA utnytter pågripelsene for å sikre seg nye kunder

-Hvis du er en av de millioner av mennesker som har tatt en DNA-test, kan din hjelp gi den manglende linken, sier Edward Smart i en reklamesnutt for FamilyTreeDNA. Edvard Smart er far til Elizabeth Smart som forsvant sporløst som 14-åring.

Tidligere i år ble det avslørt at FamilyTreeDNA, i det stille, hadde inngått en avtale med FBI. Avtalen som ble inngått i 2018, gir FBI mulighet til å teste sitt DNA-bevismateriale opp mot basen til FamilyTreeDNA. Nå markedsfører FamilyTreeDNA dette indirekte i jakten på å nå nye kunder.

For FBI er dette en veldig god avtale da FamilyTreeDNA sitter på rundt 2 millioner spyttprøver. Dette gir FBI også tilgang til DNA fra foreløpig ikke-pågrepne personer.

Flere har enn FBI har tilgang

FamilyTreeDNA har en egen side hvor de nå informerer sin policy om å la myndigheter få tilgang til DNA-basen.

Her kommer det frem at selskapet ikke setter grensen ved FBI, men også lar andre politimyndigheter fra USA få tilgang til deres DNA-materiale.

Tilgangen gis gang for gang i de tilfeller hvor politimyndighetene etterforsker en av følgende saker:

  • Identifisering av avdød person
  • Seksualforbrytelser
  • Drap
  • Barne-kidnapping

Svensk politi inspirert til å følge i FBI’s fotspor

Sjefen for cold-case gruppen til det svenske politiet i region syd åpnet i fjor for å bruke slektsforskningssider for å kartlegge mordere. Uttalelsen kom i kjølvannet av FBI sin pågripelse av «The Golden State Killer».

Region Syd i det svenske politiet har til enhver tid rundt 130 drapsetterforskninger gående. I flere av disse har politiet sikret seg DNA-materiale.

Les også: Politiet i Sverige vil bruke ditt innsendte DNA for å oppklare mordsaker