Hadde Eva Braun jødiske aner?

DNA testing har avslørt at Eva Braun, Adolf Hitlers langsiktige kjæreste som giftet seg med nazilederen få timer før deres felles selvmord i Berlinerbunkeren, kan ha hatt jødisk herkomst.

Avsløringen vises i en dokumentar på Englands TV-kanal Channel 4 som sendes denne uken. I serien «Dead Famous DNA» forsøker ledende forskere å trekke ut DNA fra relikvier og analysere dem for å løse mysterier i forbindelse med berømte personer.

Paul Baer, en amerikansk etterretningsoffiser, tok personlige eiendeler fra Hitlers residens Berghof, inkludert en hårbørste med Eva Brauns monogram fra hennes private leilighet der. Berghof som ble bombet og revet etter krigen lå nær byen Berchtesgaden i de bayerske Alper og må ikke forveksles med Ørneredet som ligger høyere oppe i fjellene.

Det er fotografier av Baer på Berghof i 1945, og eksperter har gått god for at hårbørsten er autentisk. Baers sønn solgte Brauns hårbørste til en relikvieforhandler som skilte ut hårstråene og solgte dem videre til hårforhandleren John Reznikoff. Programleder for «Dead Famous DNA» Mark Evans kjøpte åtte hårstrå fra Reznikoff for $ 2000. Håret ble deretter sendt til et internasjonalt team av rettsmedisinske forskere for analyse.

Annonse

Det ble slått fast at Eva Braun kan være etterkommer av askenasiske jøder. Dette er jøder som nedstammer fra middelalderens jødiske samfunn langs Rhinen i Tyskland. En talsmann fra Channel 4 sa: «I det nittende århundre konverterte mange askenasiske jøder i Tyskland til katolisismen, så det er svært lite sannsynlig at verken Eva Braun eller Hitler har kjent til hennes opphav».

Mens resultatene vil bli et samtaleemne, de er ikke entydige. For å bevise at håret virkelig kom fra Eva Braun hode, forsøkte Evans å få en DNA prøve fra en av Brauns to gjenlevende kvinnelige etterkommere, men begge nektet.

Et forsøk fra produsentene på å skaffe Hitlers hår endte i forlegenhet da det viste seg at håret som var solgt av den kontroversielle historikeren David Irving til Channel 4 for £ 3000 viste seg å være falsk.

Programleder Mark Evans uttaler: «Dette er et tankevekkende utfall – Jeg hadde aldri drømt om at jeg ville få et slik potensielt ekstraordinært og dyptgående resultat. Rasisme og fascisme – ideer som at en rasegruppe er bedre enn en annen – gjordt narr av ved å studere avdødes DNA!»