Husker du Teleslekt?

Nå virker det naturlig for de fleste å ha gratis tilgang til folketellinger og kirkebøker på nettet. Men at det skulle bli slik har ikke alltid vært så selvsagt som det kan virke i dag.

Hadde selskapet Teleslekt fått viljen sin, ville vi kanskje hatt tilnærmet like kommersielle tilstander når det kommer til slektsforskning i Norge som andre land har i dag.

Skulle selge kopier av kildene via nettet

Teleslekt ble opprettet 1. mars 1993 som følge av en omorganisering av Televerket. Som en del av Televerkets Nye Muligheter skulle Teleslekt selge papirkopier og diskettkopier av slektshistoriske kilder gjennom internett. I 1996 lanserte de databasen Find Your Roots (FYR). Tjenesten var selvfølgelig ikke gratis. For å starte et søk måtte man betale en inngangsbillett på 50 kroner og deretter betale alt etter hvor mye man ønsket å bruke basen.

17. november 1996 kunne itavisen.no melde at Prøvetiden er over. «Teleslekt er nå i ordinær drift med databasen Find Your Roots (FYR). Basen er nylig lagt ut med 45 kommuner, og vil vokse med ca. 10 kommuner hver uke.»

Ikke livets rett

Muligens var Teleslekt en tjeneste som ble lansert før brukerne var klare for den. Kan hende slektsforskere i 1993 syntes det var enklere (og hyggeligere) å oppsøke arkiv og bibliotek, fremfor å betale for å få tilsendt kopier av kildene hjem – kilder hvor man kanskje heller ikke fant de slektningene man var på utkikk etter.

I begynnelsen av 1996 ble Telenors Teleslekt, med sine 33 ansatte, tatt over av Nasjonalbiblioteket. Selskapet var allikevel ikke til å redde etter at et stort og kostnadsfullt arbeid var blitt lagt ned i å digitalisere folketellingene av 1865 og 1900. Totalt ble det ført inn nærmere 2,5 millioner poster, dessverre forgjeves for Teleslekt. Inntektene kunne ikke forsvare utgiftene og i mai 1998 ble Teleslekt vedtatt nedlagt. 

1. juni samme år overtok Riksarkivaren det arbeidet som var lagt ned og kunne på den måten fullføre den allerede påbegynte digitaliseringsprosessen. Teleslekts materiale ble dermed til en del av dagens Digitalarkiv.

Fortsatt spor

20 år etter nedleggelsen av Teleslekt finnes det fortsatt spor på internett. Et Googlesøk gir 4580 treff på søkeordet Teleslekt. Mange av treffene viser Teleslekt som utgiver, transkriberer eller koorekturleser. Teleslekt sitt arbeid er dermed på mange måter noe vi fortsatt nyter godt av i dag.