Interaktivt kart viser hvor 142 drap fant sted i middelalderens London

Ved Universitetet i Cambridge har forskere sett nærmere på de verste hendelsene i London i perioden 1300 til 1340. Resultatet er et interaktivt kart som viser åstedet for over 140 grusomme drap.

Hvert drap er markert med et punkt på det interaktive kartet som har fått navnet «London Medieval Murder Map«. Klikker man på et punkt får man opp historien bak hendelsen som fant sted på dette punktet for ca. 700 år siden.

For den spesielt interesserte kan man også filtrere punktene på kartet til kun å vise hendelser hvor offeret var en mann eller en kvinne. Hvilket våpen som ble tatt i bruk er også et av flere måter man kan filtrere kartet på.

Stor jobb å stedfeste drapene

Det er naturligvis ikke enkelt å finne tilbake til nøyaktig åssted for en hendelse som fant sted for 700 år siden. Forskerne ved Universitet i Cambridge har derfor tillatt seg å knytte åssteder til omtrentlige lokasjoner, basert på skriftlige kilder. 

Noen ganger er lokasjonene for voldshendelsen spesielt godt dokumentert, som i tilfellet med drapet på Christina de Mestre. Her er drapet stedfestet til avdelingen Walebrok på kirkegården til St.Mary de Wolcherchehawe. Andre stedsfestinger er mer diffuse, som drapet på Ralph Sarasyn av Twycors som i 1339 ble knivstukket. Skriftlige kilder stedfester knivdrapet til et hostel som nøyaktig beliggenhet i dag er ukjent. 

Et krav for at en hendelse skal få et punkt på det dødlige kartet er at minst en person ble drept i hendelsen som fant sted.

Høy drapsrate i London i forhold til andre britiske byer i middelalderen

I følge forskerne ved Universitetet i Cambridge hadde London en svært høy drapsrate. I middelalderen lå drapsraten 15-20 ganger høyere i London enn i øvrige britiske byer. 

Ingen vet sikkert hvor mange mennesker som bodde i London på denne tiden, men et anslag er mellom 40 000 og 100 000. Dersom anslaget er rundt 80 000 innbyggere i London på 1300-tallet ble en av 5 000 innbyggere drept hvert eneste år.

Størst sjanse for å bli drept hadde man på søndager og mandager mellom klokken 17 og 22 på kvelden. 

Her kan du ta en nærmere titt på kartet