Dødsdømt i Norge

Torgrim Sørnes har skrevet boken “Ondskap – de henrettede i Norge 1815-1876”, som handler om de siste 44 henrettelsene som skjedde i Norge i fredstid. Disse henrettelsene var også de siste som ble utført ved halshugging, henrettelsene i kjølevannet av landssvikoppgjøret ble utført ved skyting.

--Annonse--

De henrettede ble ofte, etter halshuggingen, bundet fast til et hjul og plassert på toppen av en påle. Her ble de værende til skrekk og advarsel værende i årevis, gjennom somre og vintre, mens åtselfugler forsynte seg av kroppene deres.

Den 420 sider lange boken har tildelt hver henrettelse med sitt eget kapittel og først ut er morderen Anders Flatebydalen som ble henrettet på Galgeberg i Christiania. Den siste som ble henrettet i Norge i fredstid var Kristoffer Svartbækken fra Elverum. Han ble henrettet den 25. februar på Løten med mer enn 2500 tilskuere.

Sannsynligvis ville flere henrettelser ha funnet sted, hadde det ikke vært for kong Oscar II som benådet alle henrettelser. En form for straff som han var sterkt imot. Straffemetoden ble senere, i 1902, forbudt ved lov.

Forrige artikkelKrise for gårds- og slektshistoria i ny bygdebok for Berg og Torsken
Neste artikkelFra Amerika til Norge