Tore Rem har fullført den store fortellingen om Kong Olav V

Pressemelding fra Cappelen Damm

Han har studert gamle brev, dagbøker, notater og dokumenter, han har undersøkt rojale, nasjonale og personlige arkiver. Tore Rems store sakprosaprosjekt de siste åtte årene har vært å skrive en trilogi om Kong Olav V., og resultatet er et rikt og nyansert bilde av kongen, et bilde som både inneholder gjenkjennelse og overraskelser.

--Annonse--

Første bok i verket fikk tittelen Den fremmede. 1903-1940, og ble lansert i 2020. Høsten 2021 kom bind to under tittelen Krigeren. 1940-1945. Avslutningen, bind tre, blir lansert denne uken med tittelen Olav V. Ensom majestet 1946-1991.

En mengde nyheter

-Det kjennes godt å ha kommet til slutten på et så spennende og arbeidskrevende prosjekt. For meg har det vært et privilegium å slippe til ved så mange arkiver, å finne og få lese så mange ukjente kilder til dette livet, forteller Tore Rem. – I tillegg til å forsøke å skrive kong Olavs liv, har jeg ønsket å gi verdifulle bidrag til norgeshistorien. Her er det en mengde nyheter, og ikke minst nye fortolkninger av kongens og nasjonens liv mellom 1946 og 1991. I denne siste boka har vi kommet nær oss selv i tid, og det forekommer meg nå, på tampen av dette store arbeidet, at denne biografien også kan være relevant for å forstå situasjonen vår egen kongefamilie står i, foruten de siste ukers hendelser i Storbritannia.

Et kongelig liv preget av savn og ensomhet

Det tredje bindet i den store fortellingen om Olav V omhandler først og fremst selve kongegjerningen, et ensomt virke der kongen mangler en dronning ved sin side. Det dreier seg om hoffets ritualer, om hverdagens rutiner, om en hektisk reisevirksomhet, om jubileum etter jubileum, om en mann som først strever med å følge i sin myteomspunnede fars fotspor, men som ender opp som en desidert suksess, en folkekjær folkekonge.

Olav V. Ensom majestet er en historie om kontinuitet, om et Norge i vekst og framgang, men også om et kongelig liv preget av savn og ensomhet. Det handler om beslutninger som fattes alene, om utfordringer på det personlige plan, om regelrette handikap.  Aldri har vi kommet nærmere den lille norske kongefamilien, hoffet og deres britiske slektninger, dronning Elizabeth II og hennes mor dronning moren inkludert. Til sist i denne boka går forfatteren tett på en konges død, en død som utløser en landesorg uten like.

Forrige artikkelUkjent arving episode 5 Bjørn Rudolf Matsen, Født i skam
Neste artikkelSlektsforskerdagen 2022