Ukjent arving episode 1: Tatjana Wirbo, jenta uten barndom

En stille jente med en dramatisk historie markerer startskuddet på første episode i sesong 2 av programserien Ukjent arving. Spoiler-alarm: Den videre teksten røper en del av episoden, men ikke slutten. Lenke til episoden finner du nederst i teksten.

--Annonse--

Episoden starter med Kai Samuel og Tarjei som besøker graven til Tatjana. Til tross for at hun døde i 2013 er det fortsatt kun et midlertidig kors på graven på den stille flyktningjenta som ble 78 år.

Hun ligger gravlagt i Bergen sammen med sin sønn som døde to år tidligere. Til tross for at hun hadde søstre har det ikke lyktes noen å finne arvinger til de 1.500.000 kronene hun etterlot seg.

Det var et sørgelig syn som møtte Tarjei og Kai Samuel, da de besøkte graven til Tatjana i Bergen.

Hvem var denne kvinnen som ble forlatt i skogen, bare ti år gammel? Ved å gå gjennom Tatjanas søknad om norsk statsborgerskap, får Kai Samuel og Tarjei et raskt overblikk over familien Tatjana aldri fant tilbake til.

Hun kom til Norge i 1951 fra Lviv, som tidligere var en del av Polen og utdannet seg til syerske. Ti år senere søkte hun om norsk statsborgerskap, 26 år gammel.

Da Tatjana var fire år gammel brøt andre verdenskrig ut og Sovjetunionen tok hjembyen hennes. Da tyskerne erobret byen brant Sovjetunionen alt som tyskerne kunne ha nytte av.

Familien hennes ble sendt til Tyskland hvor de ble tvangsarbeidere på en gård og ble med det med i statistikken på de 15 millioner mennesker som ble brukt som slaver av Nazi-tyskland under andre verdenskrig.

Mot slutten av krigen omkom faren og den eldste søsteren til Tatjana. Ved evakuering kom søstrene bort fra moren og Tatjana kom deretter bort fra søstrene.

Etter krigen flommet Tyskland over av flyktninger og fordrevne mennesker. De gamle, syke og foreldreløse var minst ettertraktet av landene som kunne hjelpe. De ble kalt minus-flyktninger og Norge var det første landet som tok i mot denne typen flyktninger.

Tatjana kom til Norge etter 6,5 år på sykehus og flyktningleirer i Tyskland.

Kai Samuel kontakter arkiv i Ukraina, Tyskland og Polen på jakt etter mer informasjon om tiden før Tatjana kom til Norge.

Mens Kai Samuel og Tarjei venter på svar, besøker Tarjei gården som var første stopp i Norge for Tatjana. Berit som den gang var gårdeiernes seks år gamle datter, tar i mot Tarjei, viser bilder og forteller om sitt inntrykk av Tatjana.

Svaret kommer etterhvert fra Ukraina og Polen, men uten at de har informasjon om den unge flyktningjenta.

Løsningen blir å ta kontakt med en lokal slektsforsker i Ukraina.

Fra Tyskland er svaret imidlertid positivt, der finnes det arkivmateriale om Tatjana og med det setter Tarjei seg på flyet.

I arkivmaterialet fra Tyskland fremkommer det at Tatjana var syk, hun kom på sykehus med tuberkulose. Sykdommen skal også være grunnen til at Tatjana ble forlatt i skogen av søstrene like før andre verdenskrig ble slutt. Gikk de etter hjelp? Trodde de hun var døende? Lever søstrene fortsatt i uvisshet? Spørsmålene blir bare flere og flere for Tarjei og Kai Samuel.

Se episoden 1 av Ukjent Arving