Ancestry.com tilbake på børs?

Ancestry.coms hjemmeside
Ancestry.com forbereder å børsnoteres for andre gang

I følge Bloomberg.com planlegger nå Ancestry.com å børsnotere seg på nytt. Sist gang selskapet var på børs var i perioden 2009-2012, før private interesser kjøpte opp nok aksjer til å ta selskapet tilbake i private hender.

1,6 milliarders oppkjøpet

Ved årsskiftet 2009-2010 gikk Ancestry.com på Nasdaq børsen for første gang. Dersom du ble fristet til å kjøpe aksjer kunne du den gang få dem for under 15 dollar stykket og det var lenge ansett som en god investering

Aksjene steg jevnt og trutt og nådde 45 dollar stykket etter to år, noe som tilsvarte en tredobling av opprinnelig børsnotering. Aksjeprisen var imidlertid langt fra stabil i de rundt 3 årene selskapet var på børs.

Nærmest like raskt som Ancestry ble børsnotert, forsvant selskapet igjen fra børsen i 2012. Aksjonærer ble da kjøpt ut for 1,6 milliarder dollar. Omregnet til norske kroner tilsvarer det i dag svimlende 15 milliarder kroner.

Selskapet har vokst enormt siden den gang

Annonse

Mye takket være sin satsing på å tilby DNA-tester til «mannen i gata», har selskapet siden den gang vokst seg enormt.

Ancestry har solgt flere tester enn sine konkurrenter. I november kunne selskapet rapportere om hele 18 millioner solgte DNA-kits.

Primært spørsmål rundt helse og slektshistorie som innsendere av DNA vil ha svar på

I følge den samme artikkelen til Bloomberg, utvikler nå markedet for DNA-testing seg i to hovedretninger. Den ene retningen er å svare på helsespørsmål som innsenderen av DNA-materialet måtte ha. Den andre retninger er spørsmål om egen slektshistorie.

Muligheten til å få svar på disse to spørsmålene har utviklet foretningsideen rundt DNA-tester for privatpersoner til en drøm for selskapene som leverer slike DNA-kits.

Ifølge Bloomberg var de totale salgstallene av DNA-kits på rundt 130 millioner norske kroner i 2010. Syv år senere hadde salgstallene eksplodert til i underkant av 1 milliard norske kroner.

Nå som Ancestry nok en gang ønsker å bli børsnotert er det mye for å hente kapital i kampen mot konkurrenter som 23andMe, ifølge
Bloombergs kilder.

Veksten fortsetter for DNA-selskaper

Ved begynnelsen av dette året hadde, i følge Leah Larkin, ISOGG, mer enn 26 millioner mennesker sendt inn en DNA-prøve for å få svar på helse- eller slektsspørsmål. Og i fjor ble det solgt flere DNA kits enn alle tidligere år til sammen.

Les også: Nå kan britene plukke med seg et DNA-kit fra Myheritage på butikken

Annonse

Dette er godt nytt for de som ønsker å spekulere i aksjene til Ancestry. Spørsmålet er bare om selskapet blir lansert med en pris som markedet kan akseptere.