Arkiv Digital utvider sine tjenester

Tidligere i år ble de slektshistoriske kildene ved det svenske riksarkivet gjort gratis tilgjengelig for alle. Mange var spent på hvordan Ancestry og Arkiv Digital ville klare seg i etterkant av denne endringen i Sverige fra kommersielle slektskilder til frie slektskilder, nå har Arkiv Digital bestemt seg for å få flere ben å stå på.

13 år med digitalisering

Arkiv Digital er allerede kjent som en av Sveriges største aktører når det kommer til å tilby slektshistoriske kilder på nett. Selskapet var tidlig ute med fargebilder av svenske kirkeboksider, det var utvilsomt noe mer spennende å se på Arkiv Digitals skannede kirkeboksider i farger enn Digitalarkivets sort/hvitt bilder. 

Annonse

Alt i alt tilbyr Arkiv Digital 79 millioner høyoppløselige fargebilder av kirkebøker og andre slektshistoriske kilder. Etter 13 års drift og digitaliseringen har samlingen blitt enorm og hver eneste måned tilføres samlingen en halv million nye bilder.

Les også: Nå er det gratis!

1. februar ble det imidlertid helt gratis å søke i mange av de samme kildene Arkiv Digital tilbød abonnement på via det svenske riksarkivet. Dette takket være at den svenske regjeringen valgte å subsidiere det svenske riksarkivet med 10 millioner svenske kroner årlig i tapte abonnementinntekter. 

Skybasert slektstre

Nå er det ihvertfall klart at Arkiv Digital skal gå i gang med å tilby skybaserte slektstrær. Slektstrærne skal etter planen være tett integrert med de skannede kildene til Arkiv Digital. 

Denne nye tjenesten skyldes delvis den svenske regjeringens valg om å gjøre tilsvarende skanninger som Arkiv Digital har gjort, gratis via det svenske riksarkivet.

Ikke unikt

Arkiv Digital er på ingen måte først ute med denne nye satsingen. Både MyHeritage og Ancestry tilbyr allerede skybaserte slektstrær som er tett knyttet sammen med digitaliserte sleksthistoriske kilder. 

Til Helsingborgs Dagblad sier Håkan Skogsjö at han regner med at tjenesten er klar allerede til neste år.