Nå er det gratis!

1. februar ble det endelig gratis å søke etter svensk slekt i det digitaliserte arkivmaterialet til det svenske riksarkivet. Dette ble muliggjort etter at den svenske regjeringen i 2017 ba om en rapport fra riksarkivet om hva som skulle til for en slik ordning. Resultatet var at regjeringen fra nå av kompenserer det svenske riksarkivet for 10 millioner i tapte abonnementsinntekter.

Det er altså ikke mange dagene arkivmaterialet har vært gratis tilgjengelig, men mange har allerede benyttet seg av muligheten til å endelig lete helt gratis etter sin svenske slekt. Totalt er det snakk om over 100 millioner digitaliserte sider og arkivdokumenter som nå er fritt tilgjengelig, også fra slektsforskere utenfor Sveriges grenser.

Annonse

Til Helsingborgs Dagblad uttaler riksarkivar Karin Åström Iko følgende; «Vi är oerhört glada över att kunna göra all vår digitala arkivinformation tillgänglig för allmänheten. Det är en viktig milstolpe i vårt förändringsarbete och extra roligt att kunna erbjuda detta i år när Riksarkivet fyller 400 år.»

Mange har bekymret seg i ulike fora for hva dette vil medføre for kommersielle aktører i det svenske markedet. For eksempel har Arkiv Digital tilbydt mye av den samme informasjonen som det svenske riksarkivet har tilbydt mot betaling. Leder av Sveriges Släktforskarförbund tar det hele imidlertid med knusende ro og uttaler til Helgsingborgs Dagblad at siden Arkiv Digital har såpass mye unikt materiale i tillegg, tror han ikke at dette vil berøre Arkiv Digital i noen grad. 

Verdt og merke se er at Sverige ikke har de samme sperrefristene som vi har i Norge på ulikt arkivmateriale. Mens vi i Norge for eksempel har 100 års sperrefrist på folketellingene, kan man allerede nå lete etter svensk slekt i folketellinger gjort i 1930. 

Søk etter svensk slekt