Digitalarkivet trenger deg

Om to år blir 1920-folketellingen fritt tilgjengelig på nett, men dersom den skal bli søkbar som tidligere folketellinger må det en felles innsats til og bidrag fra det frivillige.

Digitalarkivet er derfor på jakt etter personer som ønsker å være med på dugnaden med å transkribere folketellingen. 

Må signere avtale om taushetsplikt

Totalt er det snakk om 2 649 775 nordmenn fra 1920-tallets Norge som nå skal gjøres søkbare. Sperrefristen på 100 år imidlertid ikke er løpt ut på 1920-folketellingen, og informasjonen om disse nordmennene er fortsatt beskyttet mot innsyn fra offentligheten. Alle frivillige som bidrar må derfor signere på både taushetsplikt og en databehandleravtale før de får tilgang til 1920-tellinga.

Les også: 1920 folketellingen inneholdt flere spørsmål enn noen gang før

Enormt og viktig arbeid

Siden personsedlene fra 1920-folketellingen har informasjon på både begge sider, er det totalt 5,4 millioner skannede bilder som nå skal gjennomgås. Til tross for den massive oppgaven satser Digitalarkivet på å hele folketellingen klar og søkbar til den 1. desember 2020. 

I tillegg til millionene med skannede bilder som skal gjennomgås, er enkelte personsedler ikke sortert riktig. Noen fylker har personsedler i feil rekkefølge og det er derfor ikke mulig med de skannede bildene å se hvem som hører hjemme i samme husholdning. Etterhvert som folketellingen blir tastet inn vil det også igjen bli kontroll på hvem som tilhørte de ulike husholdningene.  

Dersom du ønsker å bidra, har Digitalarkivet laget en egen informasjonsside som gir svar på det du måtte lure på. Er du raskt kan du også være med på å bestemme hvilke deler av landet du ønsker å transkribere. Fortsatt er det mange ledige steder tilgjengelig.