FamilySearch oppdaterte GEDCOM versjon 5.5.1

«The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints», også kjent som FamilySearch, har nylig sluppet en oppdatering av GEDCOM 5.5.1.

Tidligere i år ble versjon 5.5.1 av GEDCOM gjennomgått av en privatperson, som deretter lanserte den som versjon 5.5.5. av den populære migrasjonsspråket for slektsforsknings-data. Nå kan det tyde på at FamilySearch ønsket å ta tilbake eierskapet på GEDCOM.

Annonse

GEDCOM ble opprinnelig utviklet i 1984 av «Family History Department of The Church of Jesus Christ of Latterday Saints» (LDS Church) for å gi et fleksibelt, enhetlig format for utveksling av datastyrt slektsdata. Siden den gang har flere versjoner blitt lansert, men den mest brukte i dag er versjon 5.5.1.

Dessverre har ikke GEDCOM-utviklingen og slektsprogramvare-utviklingen gått hånd i hånd. Dette har kunnet medføre en større opprydding i slektsdataene etter import av en GEDCOM-fil. Forhåpentligvis blir det litt mer flyt og mindre opprydding etter denne oppdateringen.

For at du skal nyte godt av den oppdaterte versjonen, er det opp til de som programmerer våre mange slektsprogram og oppdatere sine produkter.

Bruker du Legacy Family Tree eller Brothers Keepers, må du fortsatt smøre deg med tålmodighet. Ingen av disse har enda oppdatert sine slektsprogram til å håndtere den nye versjonen av GEDCOM 5.5.1.

Nær halvparten av norske slektsforskere bruker i dag MyHeritage som sitt primær- eller sekundær-verktøy for dokumentasjon av egen slekt, jfr. Slektsforskerundersøkelsen 2019. Slekt1 har ikke klart å avdekke om MyHeritage har oppdatert sin programvare til å kunne eksportere og importere med nyeste versjon av GEDCOM 5.5.1

Her kan du lese FamilySearch sin dokumentasjon av den nyeste GEDCOM 5.5.1-oppdateringen

Følgende tagger har blitt lagt til i den nye oppdateringen:

EMAIL Epost-adresse.
FAX FAX adresse.
FACT Fakta eller karakteristika.
FONE Fonetisk variasjon av en tekst.
ROMN Romanisert variasjon av en tekst.
WWW Nettadresse.
MAP Knyttet til kart.
LATI Verdien for breddegraden til en hendelse.
LONG Verdien for lengdegraden til en hendelse.

Annonse