Finn slekt i USA gratis – 15 slektshistoriske kilder

De fleste har nok en eller flere slektninger som utvandret til USA. Mange av disse utvandrernes skjebne har i ettertid forblitt ukjent for den gjenværende slekten i Norge.

Muligens døde de uten etterkommere, kanskje er det en stor amerikansk familie i USA man ikke vet om. Uansett kan det være både dyrt og vanskelig å finne ut hva som skjedde med han eller hun som utvandret.

Annonse

Les også: Immigrantmottaket Castle Garden

Nettsidene under gjør kanskje ikke noe med vanskelighetsgraden på å finne igjen den utvandrede, men de tar i det minste ikke betalt for å dele de kildene de innehar. God jakt!

1. The Federal Writer’s Project

Da den store depresjonen traff USA etter børskrakket i 1929 ble arbeidsløsheten et problem. Et av tiltakene for å sysselsette landets innbyggere var «the Federal Writer’s Project». Rundt 300 skribenter ble betalt for å besøke 24 stater og intervjue nærmere 3000 mennesker. Historiene har siden blitt digitalisert og indeksert. Kanskje har du flaks og finner din «tapte» amerikareisende. Gå inn på siden og søk på etternavnet til din slektning øverst til høyre.

https://www.loc.gov/collections/federal-writers-project/

2. NARA

«The National Archives» og «Records Administration», også kjent som NARA, er USAs svar på Riksarkivet. Her blir arkivverdige dokumenter sikret, oppbevart og digitalisert. Dokumentene er også søkbare på nett, helt gratis. Noen dokumenter er skannet og kan leses på nett andre vises kun som en orientering om at originalen finnes i NARAs arkiver. 

https://catalog.archives.gov/

3. FamilySearch

En ganske godt kjent ressurs blant slektsforskere. FamilySearch styres via The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, bedre kjent som mormonere. Her finnes digitaliserte slektshistorisk materiale ikke bare fra USA, men fra en rekke land deriblant også Norge. FamilySearch er ofte brukt som et alternativ til betalingstjenester som MyHeritage og Ancestry. 

https://familysearch.org

Annonse

4. 1940-folketellingen

Dersom du sitter på et amerikabrev eller på annen måte har fått kjennskap til adressen til din utvandrede slektning kan folketellingen fra 1940 være spennende. Folketellingen er ikke transkribert, men den er inndelt etter gate, by, fylke og stat. Dette gjør den utfordrende å lete i med begrenset informasjon. Er du derimot vant til å lese kirkebøkene på digitalarkivet er det bare å ta frem kaffekoppen og forberede seg på noen timer med skumlesing etter navnet på din slektning. 

https://1940census.archives.gov/

5. Elephind

Nettstedet har som mål å digitalisere all avisene i verden. Foreløpig har de et stykke igjen før det målet er nådd, men en del aviser fra USA er digitalisert og søkbare. Verdt et forsøk.

https://elephind.com

6. The Statue of Liberty – Ellis Island

Dersom din slektning ankom USA mellom 1892 og 1954 kan det være at du finner han eller henne i registrene til Ellis Island imigrant-mottak. I løpet av de 62 årene mottaket fungerte som inngangen til USA, fant 12 millioner immigranter veien inn til USA via Ellis Island.

https://libertyellisfoundation.org/

7. Castle Garden

Dersom din slektning ankom USA før 1892 kan registrene til Caste Garden være mer spennende. Plassert på tuppen av Manhatten mottok Castle Garden immigranter i perioden 1855 til 1890.

http://www.castlegarden.org/

8. SUVCW National Graves Registration Project

SUVCW er et prosjekt som skal registrere hvor alle veteranene fra den amerikanske borgerkrigen ligger gravlagt. Prosjektet er basert på frivillig innsats og har pågodt siden 1996. Nettstedet anslår at det fantes et sted mellom 4.2 og 4.8 millioner veteraner, men at mange er gravlagt i massegraver uten dokumentasjon. Av den grunn anser de det som urealistisk å dokumentere samtlige veteraner, men de øvrige dokumenterte veteranene håper de på å få samlet i dette registeret. 

http://www.suvcwdb.org/index.php?r=site/search

Annonse

9. Find a grave

En nettside som lar frivillige registrere gravminner fra hele verden, selv om USA, Canada og England er blant de best representerte landene. 

https://findagrave.com

10. Chronicling America

The Library of Congress står bak en avistjeneste hvor man kan søke i amerikanske aviser fra 1789 til 1924. Skulle du trenge informasjon som stod i en avis før 1789 har de også en katalog over amerikanske utgitt fra 1690 og frem til i dag. 

http://chroniclingamerica.loc.gov/

11. DeadFred

En side som lar frivillige sende inn gamle fotografier hvor de avbildede er navngitt. På den måten kan besøkende søke etter fotografier av sine slektninger de kanskje ikke visste fantes. Siden har ett krav om at bildet må være fra før 1960 og at personen på bildet må ha avgått med døden. Kanskje ikke så stor sjanse for å finne en slektning her, men desto mer morsomt om du er så heldig.

http://deadfred.com/

12. The USGenWeb Project

Prosjektet består av en gruppe frivillige som samler slektshistorisk materiale på et nettsted for å tilby det gratis til deg og meg. 

http://www.usgenweb.org/

13. United States Census

Nettstedet Archive.org har samlet en rekke folketellinger fra USA i mikroform-format. De er selvfølgelig skannet, men ikke transkribert. Det er derfor en stor jobb å lete seg frem til slektninger i disse registrene, men de finnes nå der helt gratis. 

https://archive.org/details/us_census

Annonse

14. Interment

Nettstedet gir deg gratis tilgang til over 6 millioner gravminne-inskripsjoner og gravminne-registre.

http://www.interment.net/us/index.htm

15. Whitepages

Telefonboken er kanskje død i papirformat, men på nett finnes den fortsatt. Har du et spesielt etternavn kan det hende du finner etterkommere av din slektning her. Det spesielle med denne siden er at den også angir sånn ca. hvor gammel personen du har slått opp er. 

http://www.whitepages.com