Immigrantmottaket Castle Garden

Har du forfedre som emigrerte til USA før 1890, kan det hende at deres første møte med det nye landet var Castle Garden. Det mer kjente immigrantmottaket Ellis Island ble som kjent ikke tatt i bruk før i 1892. Castle Garden ligger i nåværende Battery Park på sørspissen av Manhattan i New York og det ble bygget i perioden 1808 til 1811.

Opprinnelig bygget for å stoppe britene

Fortet, som aldri opplevde krigføring, gikk under navnet West Battery og South-West Battery. Det ble bygget for å være med på å forsvare New York fra britene, under løsrivelsen fra England. I 1815 ble det omdøpt til Castle Clinton til ære for New York ordføreren Dewitt Clinton, et navn fortet fortsatt går under, men bare 6 år senere valgte det amerikanske forsvaret å legge ned Castle Garden som et fort. Det kun 10 år gamle fortet ble da et sted for offentlig underholdning og forble det helt til 1855 da det ble New Yorks (og landets første) mottak av immigranter.

Den ungarske folkekjære utbryterkongen Harry Houdini var en av de som ankom USA via Castle Garden. Han ankom med sine foreldre den 3. juli 1878 med skipet SS Fresin. En mindre folkekjær «kjendis», til å ha Castle Garden som sitt første møte med USA, var irske «Tyfus» Mary Mallon. Hun ankom Castle Garden i 1884 og etablerte seg som kokk i New York. Hun sies å være den første registrerte tyfus-syke personen i USA og har fått ansvaret for å ha smittet minst 53 andre mennesker med sykdommen.

Fra immigrantmottak til akvarium

Etter sin tid som immigrantmottak ble Castle Garden bygget om til byens akvarium, en periode som var frem til 1941. Så fulgte en turbulent tid med trussel om rivning, men i dag lever immigrantmottaket en stille tilværelse som et fredet nasjonalmonument.

Søk etter egne forfedre som kan ha ankommet USA via Castle Garden!