Immigrantmottaket Castle Garden

Castle Garden
Har du forfedre som emigrerte til USA før 1890, kan det hende at deres første møte med det nye landet var Castle Garden.

Har du forfedre som emigrerte til USA før 1890, kan det hende at deres første møte med det nye landet var Castle Garden. Det mer kjente immigrantmottaket Ellis Island ble som kjent ikke tatt i bruk før i 1892.

Castle Clinton, som bygget nå heter, ligger i nåværende Battery Park på sørspissen av Manhattan i New York. Her ble det gamle immigrantmottaket bygget i perioden 1808 til 1811.

Annonse
Slik skal det ha sett ut ved sydspisen av New York i 1880. Du kan se Castle Garden som et rundt bygg nederst på bildet.

Opprinnelig bygget for å stoppe britene

Fortet, som aldri opplevde krigføring, gikk under navnet West Battery og South-West Battery. Det ble bygget for å være med på å forsvare New York fra britene, under løsrivelsen fra England.

I 1815 ble det omdøpt til Castle Clinton til ære for New York ordføreren Dewitt Clinton, et navn fortet fortsatt går under, men bare 6 år senere valgte det amerikanske forsvaret å legge ned Castle Garden. Bruken av det kun 10 år gamle fortet ble da endret til å bli et sted for offentlig underholdning. Etter 34 år som et sted for offentlig underholdning ble Castle Garden New Yorks (og landets første) mottak av immigranter.

Houdini ankom USA via Castle Garden

Harry Houdini ankom Castle Garden 4 år gammel.

Den ungarske folkekjære utbryterkongen Harry Houdini var en av de som ankom USA via Castle Garden. Han ankom med sine foreldre den 3. juli 1878 med skipet SS Fresin.

En mindre folkekjær «kjendis», til å ha Castle Garden som sitt første møte med USA, var irske «Tyfus» Mary Mallon. Hun ankom Castle Garden i 1884 og etablerte seg som kokk i New York. Hun sies å være den første registrerte tyfus-syke personen i USA og har fått ansvaret for å ha smittet minst 53 andre mennesker med sykdommen.

Relatert bilde
Mary Mallon som har fått den tvilsomme æren av å bringe Tyfus til USA, ankom landet via Castle Garden.

Fra immigrantmottak til akvarium

Etter sin tid som immigrantmottak ble Castle Garden bygget om til byens akvarium, en periode som varte frem til 1941. Så fulgte en turbulent tid med trussel om rivning, men i dag lever immigrantmottaket en stille tilværelse som et fredet nasjonalmonument.

Søk etter egne forfedre som kan ha ankommet USA via Castle Garden!