Vil regulere bruken av genetisk DNA som bevismateriale i uløste kriminalsaker

Det amerikanske justisdepartementet har sett seg lei på at politimyndighetene tar i bruk genetisk DNA, innsendt fra hvermansen for å løse gamle kriminalsaker som fortsatt er åpne. Nå vil de regulere bruken av ditt DNA.

I de senere år (hovedsakelig) amerikansk politi, tatt i bruk DNA innsendt av slektsforskere, for å få løst gamle kriminalsaker.

Annonse

Fordelen med dette har vært at de har fått tilgang til DNA fra en gruppe av befolkningen som normalt sett ikke har vært registrert i politiets egne DNA-databaser. Skulle en slektning av en morder ha sendt inn en prøve for å finne ut mer om sin egen slekt, kan politiet begrense antallet mistenkte ganske betraktelig. Det vil si dersom de selv har sikret DNA fra åstedet.

Det hele begynte med The Golden State Killer, som ble pågrepet i april 2018. I perioden 1976 til 1986 drepte han minst tolv og voldtok rundt femti kvinner.

Først 30 år senere kunne politiet teste DNA fra åstedet mot DNA i basen til GEDmatch og det førte til pågripelsen av den da 72 år gamle, Joseph James DeAngelo.

Slik ble Joseph James DeAngelo beskrevet av vitner 30 år før han ble pågrepet.

Gjerningsmannen som fikk tilnavnet «Golden State Killer» herjet i perioden 1976 og 1986 i California, hvor han drepte minst 12 og voldtok rundt 50 kvinner.

Nå skal bruken av privatpersoners DNA reguleres

Flere tilbydere av DNA-testing for å avdekke hvor en stammer fra, har allerede snevret inn på muligheten til politi-myndigheter i å bruke innholdet i deres DNA-databaser. Andre, som FamilyTreeDNA, velger å fokusere på denne muligheten politiet får som et argument for at flere skal ta DNA-prøver (gjennom dem).

Les også: (+) Ber folk ta DNA-tester i jakten på kriminelle

Det amerikanske justisdepartementet ønsker nå å skape balanse mellom politiets behov for å få løst kriminalsaker og privatpersoners rett til personvern.

Nå må politi-myndighetene først ha testet DNA fra åsstedet i egen base uten hell. Det må deretter også bevises at det foreligger en pågående fare for liv og helse, dersom saken ikke løses, før DNA fra slektsdatabaser kan kreves utlevert.

Annonse

Les hele saken på Engadget.com