Dømt for drap ved hjelp av slektsforskeres innsendte DNA-prøver

Gravstenen til Tanya Van Cuylenborg. Foto: Find a grave

I juni pågikk den første rettssaken hvor genetisk DNA, innsendt av slektsforskere, var brukt som en del av bevismaterialet. Nå har dommen falt og den setter samtidig føringer for fremtidig bruk av slektsforskeres DNA-prøver i rettsvesenet.

Vi skal helt tilbake til 1987 da to kanadiere ble drept. Saken var lenge et mysterium, men takket være DNA-spor på åsstedet kunne man over 30 år senere teste DNAet opp mot DNA-databaser beregnet på slektsforskeres jakt på egen og andres slekt.

Annonse

De to drepte var Jay Cook (20) og hans kjæreste Tanya Van Cuylenborg (18). Ofrene ble funnet drept et godt stykke fra hverandre. Tanya hadde spor av sæd fra William Talbott II og det var det som var med på å felle han i den over 30 år gamle drapssaken.

Et glass vann ble skjebnesvangert

William Talbott II ble i fjor mistenkt for drapet på to unge kanadiere da CeCe Moore, en profesjonell slektsforsker, kunne snevre inn potensielle mistenkte ved hjelp av DNA-basen til GEDmatch.

CeCe Moore brukte innsendt DNA i GEDmatch for å finne frem til en over 30 år gammel drapssak. Foto: CeCe Moore

Les også: Første rettssak med genetisk DNA som bevismateriale

Etter at mistanken kom ble det i all hemmelighet ble det hentet DNA via et vannglass fra William Talbott II. Testresultatet ga full treff på DNAet funnet på åsstedet over 30 år tidligere.

Rettssaken som fant sted i juni i år var historisk med tanke på at den benyttet DNA fra en slektsdatabase for å identifisere og felle en drapsmann. Fremgangsmåten kan av enkelte oppfattes som kontroversielt. Det er ikke alltid man ikke vet om DNA’et er plantet på offeret i ettertid eller om den mistenkte bare var i kontakt med avdøde like i forkant av drapet.

-Vi kan stanse kriminelle, begrense ressursbruken og befri de uskyldige

Til Slekt1 uttaler CeCe Moore at det er en glede at pårørende endelig får en avslutning på saken.

I am very happy for the Cook and Van Cuylenborg families to finally have some resolution to this tragic case after so many long years of waiting. This is just the beginning of the genetic genealogy revolution for crime solving. Now that we have successfully made it through the first jury trail where the suspect was identified through genetic genealogy, we are on our way to these techniques becoming a regular tool in the investigative toolbox for law enforcement. We can use it to stop violent criminals in their tracks, conserve public resources, exonerate the innocent and finally bring much needed answers to the families of the victims. 

DNA-spor gjør ingen til en morder

I denne saken ble sæd fra William Talbott II funnet i en av de drepte. Dette beviser ikke nødvendigvis at William Talbott II drepte offeret eller for den saks skyld begge ofrene. I rettssaken var det også dette advokaten til den tiltalte fremhevet.

Aktoratet hevdet derimot at den fellende dommen burde være en advarsel til andre drapsmenn.

Annonse

En gullgruve for politiet

Databaser med innsendt DNA fra slektsforskere har blitt en gullgruve for politiet. Demografien på de som sender inn er i mange tilfeller en annen enn de som allerede er registrert i politiets egne DNA-databaser. Kombinasjonen av politiets eget DNA-register og innsendt DNA fra slektsforskere gir dermed politiet en langt bredere base over individers DNA.

Amerikanske FamilyTreeDNA har gått så langt som å reklamere for at man er med på å hjelpe politiet i å løse kriminalsaker, dersom man sender inn sitt DNA til nettopp FamilyTreeDNA.

Over 10 millioner mennesker har til nå sendt inn en spyttprøve for å få vite mer om seg selv om sin egen slekt. Antallet er med det så stort at en rekke av oss ikke lenger trenger å sende inn DNA’et vårt for at andre skal kunne spore oss opp basert på DNA.

En rekke mennesker har blitt pågrepet etter at politiet tok i bruk genetisk DNA i etterforskningen. Flere av de som nylig har blitt pågrepet i gamle kriminalsaker har også tilstått. Sannsynligheten kan derfor være stor for at William Talbott II ikke blir den eneste dømte takket være DNA innsendt av slektsforskere.

Comments are closed.