Fru Muus’s klage – en bok om ekteskapsskandalen som rystet det norske Amerika

Høsten 1879 markerte starten på slutten for ekteskapet mellom Bernt Julius Muus og Oline Muus, da Oline klagde sin mann inn for retten for vanskjøtting av henne og barna over flere år, samt underslag av penger. Rettsaken medførte den største sosietetsskandalen noensinne i det norske Amerika og pressefolk formidlet oppdateringer i både Amerika og Norge.

Nå har Bodil Stenseth satt seg inn i historien og formidlet den gjennom boken Fru Muus’ klage. Boken er foreløpig forventet utgitt 1. april i år.

Annonse

Fra respektert prest til koneplager

Bernt Julius Muus ble født på Snåsa, 15. mars 1832. Han var sønn av handelsmann Ingebrigt Muus (1805-1882) og Birgitte Magdalena Rynning (1814-1833). Selv ble han ikke handelsmann med teolog og fant sitt virke blant norske utvandrere i USA.

Her ble han en høyt respektert pastor og en av de største autoritetspersonene i det dypt religiøse norsk-amerikanske miljøet.

Bernt Julius Muus

I 1874 grunnla han St. Olafs college i Minnesota som fortsatt eksisterer den dag i dag, med over 3 000 studenter.

Ikke like stor suksess på hjemmebane

Det skulle etterhvert vise seg at Bern Julius Muus hadde en mørkere side som utspilte seg på hjemmebane.

Han skal ha styrt hjemmet med hard hånd og rettsaken tegnet et bilde av at pastoren hadde latt familien gå for lut og kaldt vann. Legehjelp var ikke nødvendig ved sykdom og selv da Oline brakk beinet i 1877 nektet Bernt henne å kontakte lege. Selv ikke krykker fikk hans kone tillatelse av sin mann til å gå med.

2 år senere hadde Oline fått nok og tok sin mann til retten og vant sensasjonelt for tiden, skilsmisse fra sin mann.

Oline Muus

Ble til teaterstykke i Chicago

Marcus Thrane, en annen kjent nordmann i USA, hadde i lengre tid drevet et lite teater i Chicago som satte opp små satiriske skuespill. Etter 20 år med lite aktivitet i teateret ble det igjen satt opp små stykker takket være all presseomtalen av ekteskapsskandalen mellom Bernt og Oline.

Gjennom sosialistavisen «Den nye Tid», som ble utgitt i Chicago, fant Marcus Thrane nok stoff til å sette opp en serie stykker som fikk fellesnavnet «Wisconsin-Biblen». Her ble menigheten i Wisconsin parodiert i bibel-stil.

Annonse