Hvordan tolke gammel håndskrift?

Det som ofte er til hinder for mange i å finne ut mer om sin egen slekt, er gammel håndskrift. Tidvis kan slik skrift være nær umulig å forstå, men irriterende nok, den eneste nøkkelen til din slekt. Digitalarkivets brukerforum og Facebook flommer ofte over av folk som trenger hjelp til å forstå hva som står skrevet i eldre kirkebøker, og heldigvis er det nok av gode hjelpere.

Vær tålmodig

Det beste tipset på vei mot å tolke gammel håndskrift, er sannsynligvis at man må være tålmodig. Ikke trekk forhastede slutninger. Gamle håndskrevne dokumenter må sees på som et puslespill. Har man først lært seg hvordan den aktuelle skribenten utformet en liten «e» så kan man stort sett gjenkjenne alle e-ene i hele teksten. Fortsetter man slik, rolig og behersket, bokstav for bokstav, har man snart dekket så mye av dokumentet at resten sier seg selv. Er man utålmodig og feiltolker, skaper det bare problemer for de neste ordene/setningen man sliter med å forstå.

denglemteskriften

Nettkurs og bok

For å være i stand til å tolke den enkelte bokstav, må man selvfølgelig ha litt forhåndskunnskaper. En bokstav ligner ikke nødvendigvis på dagens utgave og en gotisk bokstav fra 1750, ligner ikke nødvendigvis på en fra 1650. Historielag og foreninger er flinke med å holde kurs i gotisk skrift. Det kan være veldig informativt og ikke minst sosialt, å melde seg på et av disse. Har man ikke tid til å vente på et slikt kurs eller bare trenger en oppfriskning finnes det flere løsninger. På nettet kan man i sitt eget tempo lære seg gotisk, ved hjelp av Universitetet i Bergens «On-line kurs i gotisk handskrift«. I bokform finnes det også gode hjelpemidler og oppslagsverk. Den nyeste boka på markedet heter «Den glemte skriften – gotisk håndskrift i Norge«. Den er skrevet av Knut Johannesen og kom ut i 2007.

App for iPhone og Android

I 2014 lanserte Arkivverket en egen app kalt «Gotisk håndskrift». Den ble opprinnelig lansert for både Android og Apple. Appen kan brukes til å utvikle sin egen evne til å lese gotisk håndskrift og fungerer som både læremiddel og oppslagsverk. Med utgangspunkt i en kirkebok med spesielt fin og tydelig håndskrift fra ca. 1850, gir appen flere hundre eksempler på ord du kan øve deg på. 

«Appen er eit lite kurs i gotisk handskrift du kan ta med deg i lomma og hente fram når du vil» sa prosjektleder Bård Alsvik i Riksarkivet, ved lansering av appen.

Lykke til og husk, vær tålmodig!