Lanserte Trackuback

Etter et års tid med testing ble i forrige uke den svenske tjenesten Trackuback lansert. Tjenesten syr sammen slektsforskningen din med historiske kart, arkeologi, demografi, de store historiske begivenhetene og lokalhistorie.

--Annonse--

Den 17. november ble det offisiell lansering av tjenesten som har pirret ved nysgjerrigheten til våre slektsforsker-brødre og søstre i øst.

Bak løsningen finner vi to slektsinteresserte svensker og en som hadde historiske kart som interesse. For litt over et år siden skulle deres møte føre til utviklingen av Trackuback.

Ved hjelp av midler fra Vinnovas Innovativa startups har de bygget opp en helt ny tjeneste for slektsforskere.

I flere måneder har testbrukere hatt tilgang til tjenesten, men nå er den åpen for alle som vil betale for det.

Les også: Ny tjeneste levendegjør din slektsforskning

Under kan du lese hele pressemeldingen fra Trackuback:

Idag har historieplattformen Trackuback officiell premiär. Väv samman släktforskning med historiska kartor, arkeologi, demografi, de stora historiska skeendena och lokalhistoria. Källorna samvisualiseras för att skapa sammanhangen som dina förfäder levde i. Kort sagt: Sätt dig i historiens flöde.

– Trackuback kom till för att vi ville skapa de verktyg som vi själva saknade, säger Hjalmar Granberg, en av grundarna. Utvecklingen har pågått i två år, och de senaste månaderna har en community av betatestare gått igenom plattformen. Nu öppnar vi på riktigt, fortsätter han.

Idag är grundarna på Trackuback dessutom extra glada, då de har fått utvecklingsmedel från Vinnovas utlysning Innovativa Startups, steg 2. I samband med premiären går företaget nu in i ett projekt för internationella marknader i USA, Norge och Danmark. Inom projektet utvecklas bland annat en DNA-modul för visualisering av historiskt DNA, som visar hur våra förhistoriska släktingar befolkade världen. I utvecklingsprojektet samarbetar de bland annat med den namnkunnige släktforskaren Ted Rosvall, bl.a. känd från ”Vem tror du att du är?”, och DNA-experten Peter Sjölund. Wikimedia Sverige är ytterligare en viktig samarbetspartner.

– Redan nu är Trackuback en nydanande plattform. Vi har för avsikt att bli en ledande internationell aktör inom släktforskning och historia på lång sikt, säger Mårten Swärd som är kartexpert och medgrundare till företaget.

Trackuback är ett startupbolag med bas i Norrköping, bestående av Hjalmar Granberg, Mårten Swärd och Per Filipsson.