Kan du holde min søster med selskap?

Gerd Helen Røsok sitter på et stykke familiehistorie som markerer starten på etterslekten, i form av et brev hennes bestefar sendte til hennes bestemor sommeren 1903. I brevet inviterer han sin kommende kone ut på et første stevnemøte, på en litt annen måte enn det som er vanlig i dag.

Annonse

Gerds besteforeldre het Edvard Amundsen og Marie Fredriksen. De bodde begge på Lande i daværende Tune kommune, nåværende Sarpsborg kommune.

I brevet kan vi lese at han ydmykt og forsiktig ber Gerds bestemor med på et stevnemøte, under dekke at hun skal holde hans søster med selskap. De to skal ta toget til Fredrikshald, dagens Halden.

Brevet som Edvard sendte til Marie sommeren 1903, Foto: Privat

I brevet som er adressert til Marie Fredriksen kan man lese følgende:

«Undskyld at jeg skriver.

Jeg tænkte bare at ta en liden udflugt til Fredrikshald, med jernbanen, enten förstkommende eller næste Söndag og agter at be min söster med, men jeg vilde ogsaa sætte megen pris paa, om du ogsaa vilde slaa fölge med os og holde min söster med selskab, da vilde turen bli meget hyggeligere for os og vi vilde være dig meget taknemlig.

Hvis du er saa venlig at modtage min indbydelse, saa skriv nogle ord og fortæl mig naar jeg kan træffe dig, saa kan vi tales nærmere ved mundtlig om turen.

Dit svar kan du jo sende lille Henrik hjem til mig med, saa snart som mulig, saa er du snil.»

Edvard signerer brevet ydmykt «Med dyb agtelse«

Annonse

Fremstøtet Edvard gjorde sommeren 1903 bar frukter og han og Marie ble gift mindre enn to år senere. 27. april 1905 ble de erklært «rette ektefolk», da de giftet seg i Tune kirke.

Brudebilde av Edvard Amundsen og Marie Fredriksen, som henger på veggen hjemme hos parets barnebarn Gerd Helen Røsok. Foto: Privat

Til Slekt1 forteller barnebarnet Gerd at Edvard og Marie etterhvert drev en liten kolonialforretning på Kjenshaugen. Da de hadde fått sitt syvende barn ga de den fra seg og kjøpte i stedet et lite småbruk på landet. Marie ønsket ikke at barna skulle vokse opp og henge på gatehjørner i byen.

Småbruket lå i Minge der ekteparet livnærte seg blant annet med korndyrking og dyrehold.

Nok et barn kom til etter flyttingen til Minge, i 1919 ble far til Gerd født…