Den søkbare versjonen av den svenske 1930-folketellingen har nettopp blitt oppdatert med 93 414 nye poster fra Södermanland, Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Blekinge, Älvsborg, Skaraborg, Värmland och Västerbottens län.

Gratis tilgang på nett

Folketellingen fra 1930 ligger fritt tilgjengelig på nett i to utgaver, en søkbar og en skannet. Det er viktig å merke seg at selv om kilden er frigjort, vil du ikke få treff på personer som i dag er yngre enn 100 år.

Annonse

Søkbar versjon av 1930-folketellingen (og flere) for Sverige

Personer som er yngre enn 100 år vil du imidlertid finne i den skannede utgaven. Det krever imidlertid litt mer tålmodighet og en del «blaing» fra side etter side.

Skannet versjon av 1930-folketellingen for Sverige

At folketellingene er gratis tilgjengelig er ingen selvfølge. I Sverige var slektshistorisk materiale på nett inntil nylig noe man måtte betale for. 6. februar 2018 kunne Slekt1 melde at det endelig var blitt gratis å lete etter slekt i Sverige.

Les også: Nå er det gratis!

70 års sperrefrist på arkivmateriale i Sverige

I Sverige er sperrefristen på det meste av arkivmaterialet satt til 70 år. Det betyr at så lenge folketellingene, kirkeboka eller en annen kilde du er på jakt etter er 70 år eller eldre, så kan du få tilgang på den.

Det er imidlertid et krav om brukerkonto for å få tilgang på arkivmateriale som er mellom 70 og 110 år gammel. Brukerkonto er heldigvis enkelt å opprette og vipps så har du tilgang.

Slik lager du brukerkonto hos det svenske riksarkivet

Alle kan opprette en gratis brukerkonto hos riksarkivet i Sverige. Følg bruksanvisningen under så får du også tilgang til arkivmateriale som ble produsert for 70-110 år siden.

Annonse
  1. Gå til https://webbutik.riksarkivet.se/se/
  2. Klikk på «Logga in»
  3. Klikk på «Skapa ett konto» og fyll inn dine detaljer

Du får nå en epost hvor du må klikke på en lenke for å bekrefte at det faktisk er du som har registrert brukerkontoen. Husk at eposter kan havne i søppelposten.