Levde vikingene en gang mellom 1500- og 1800-tallet? I følge en studie gjort av «University of the Highlands and Islands» i samarbeid med TV-kanalen «History», så vil 1 av 10 briter svare ja å dette spørsmålet.

Til tross for at flere millioner briter antageligvis stammer fra vikinger, anser nå hver tiende brite vikingtiden som en myte.

Annonse

En undersøkelse gjort av «University of the Highlands and Islands» i samarbeid med TV-kanalen «History» viser at halvparten av alle briter ønsker å stamme fra vikinger.

Mer sjokkerende er det kanskje at den samme undersøkelsen viste at 20 prosent av de 2000 spurte, ikke visste at vikinger stammet fra Skandinavia. På spørsmålet om når vikingtiden fant sted, svarte 10 prosent av de spurte at vikingtiden fant sted en gang mellom 1500-tallet og 1800-tallet.

Hver fjerde brite som svarte på undersøkelsen kjente heller ikke til at vikingene angrep de britiske øyer. I stedet trodde de samme 25% at vikingene gjorde raid i sør-Amerika.

Resultatene av undersøkelsen er ganske overraskende siden de britiske øyer var nettopp lokasjonen for to av de mest markante tidsmålingene av vikingtiden. Som kjent markeres starten på vikingtiden gjerne med angrepet på klosteret Lindisfarne i år 793. Slutten på vikingtiden har to årstall som går igjen. Slaget ved Stanford Bridge (i Yorkshire, England) i år 1066 er det ene, mens slaget på Stiklestad på mer hjemlige trakter i Norge i år 1030 er det andre.