Så enkelt får du tilgang til historiske kart

Situasjonskart over beleiringen av Fredrikshald fra 1718, kilde: Kartverket (J. B. Homann, 1718).

Historiske kart har etterhvert blitt svært tilgjengelig på nett. Et Google-søk på historiske kart vil vise en rekke nettsider som har samlet kart over en større eller mer begrenset del av Norges land. To sider utmerker seg imidlertid som svært gode for generelle kartsøk når man vil se litt nærmere på hvordan en forfars verden fortonet seg i han eller hennes samtid.

Tusenvis av gamle kart fra Statens kartverk

Visste du at det på statens kartverks nettsider ligger flere tusen historiske kart som du kan laste ned og bruke helt gratis?

Helt siden 1773 har Statens kartverk hatt et nasjonalt ansvar for geografisk informasjon. Dette har resultet i en enorm samling av kart fra hele landet. De aller fleste av disse er søkbare på kartverkets nettsider.

Kartverket skriver selv på sine sider at de går ut fra at kart eldre enn 100 år er falt i det fri og er dermed til fri anvendelse for alle. Er kartet yngre enn 100 år henviser de til Creative Commons Navngivelse 4.0 international (CC BY 4.0).

Kartene kan filtreres på fylke, kartserie og tid. De kan også lastes ned til PC for digital bruk eller trykk. 

Her finner du de historiske kartene fra Statens kartverk.

Historiske kart (og flyfoto) på Finn.no

Ved å klikke deg inn på Finn.no og deretter gå inn på kart, kan du få tilgang til historiske kart. Menyknappen «Historiske» kommer først frem når du har zoomet deg litt inn på kartet og vises nok oftest i urbane strøk. 

Finn har i en årrekke hatt denne tjenesten og den inneholder alt fra gamle flyfoto til historiske kart. 

Vær obs på at dersom du sitter med en liten skjerm, for eksempel på en smarttelefon, så kan skjermen være for liten for at menyknappen «historiske» dukker opp. Et triks kan da være å legge telefonen slik at skjermen blir horisontal.Selv da kan tjenesten være vanskelig å bruke. En PC eller et nettbrett er nok derfor å anbefale for denne tjenesten. 

Her finner du de historiske kartene fra Finn.no

Mange av de historiske kartene du finner på Finns tjeneste «Historiske kart» er de samme som du finner hos Kartverket.