Begynner markedet for DNA-testing å bli brukt opp?

Foto: Lisa Zins (CC BY 2.0)

DNA-testing for å få vite mer om eget opphav og helse har virkelig preget slektsforskning i forrige tiår. Nå helt på starten av 2020-årene reduserer Ancestry arbeidsstaben med 6 prosent, mens 23andme reduserer arbeidsstaben med hele 14%.

Annonse

Grunnen skal være at interessen for å sende inn en DNA-test, visstnok skal ha gått ned.

En talsmann fra Ancestry sier at beslutningen om å si opp ansatte satt langt inne. Hvor mange ansatte de 6 prosentene fra Ancestry utgjør, har ikke Slekt1 funnet ut av. Derimot medfører kuttet på 14% hos 23andme at hele 100 ansatte må se seg om etter en ny jobb.

Har amerikanske kunder blitt mer skeptiske til DNA-testing?

Det er ihvertfall en av hovedteoriene til hvorfor markedet har roet seg. I USA har flere personer blitt pågrepet etter at politi-myndigheter har tatt i bruk DNA levert inn av nysgjerrige slektsforskere til å berike sin egen oversikt over innbyggernes DNA.

Nære slektninger som ikke nødvendigvis selv har sendt inn en DNA-prøve har blitt avslørt, gjennom sine slektningers innsendte DNA.

Annonse

I Sverige har også politiet tatt i bruk DNA fra slektsforskeres innsendte prøver for å oppklare drap.

Amerikanske FamilyTreeDNA gikk til og med så langt som å bruke det aktivt i markedsføringen, ved å be folk ta DNA-prøver for å hjelpe politimyndigheter i å pågripe kriminelle.

I høst kom nyheten om at det amerikanske justisdepartementet hadde sett seg lei på at politimyndighetene tok i bruk genetisk DNA i jakten på kriminelle. Stadig flere tilbydere begynte også å kreve et aktivt samtykke av innsendere for å dele innsendt DNA.

Ingen tilfeller i Norge?

Så vidt Slekt1 kjenner til har ikke norske politimyndigheter gått til samme skritt som Sverige og USA. Det betyr imidlertid ikke at innsendt DNA fra norske slektsforskere ikke kan ha blitt brukt av utenlandske politimyndigheter.

MyHeritage er den største leverandøren av genetiske DNA-tester i Norge. Selskapet opplyser på sin personvernerklæring at de aldri vil selge eller lisensiere bort DNA-prøver, resultater, rapporter eller annen DNA-informasjon til tredjeparter uten samtykke fra forbruker.

Annonse

We will never sell or license DNA samples, DNA Results, DNA Reports or any other DNA information, to any third parties without your explicit informed consent, and we will never sell or license such information to insurance companies under any circumstances.

Fra MyHeritages personvernserklæring.

Må bygge mer tillitt

President og administrerende direktør i Ancestry, Margo Georgiadis, skrev onsdag på Ancestrys blogg at selskapet nå må fokusere på å bygge tillit blant kundene.

Fremtidig vekst, skriver hun, vil kreve et kontinuerlig fokus på å bygge tillit blant konsumentene, samt utvikling av tilleggsfunksjoner som vil gi kundene enda mer tilbake ved innsending av DNA-prøver.

Future growth will require a continued focus on building consumer trust and innovative new offerings that deliver even greater value to people

-Margo Georgiadis, Ancestry