Er du i slekt med denne kvinnen?

Dersom det er tilfellet, har du noe «stort» å tilføre din slektshistorie. Mange har sikkert allerede dratt kjensel på henne som Belle Gunnes fra Selbu som utvandret til USA og endte opp som en verdenskjent massemorder.

Kan ha drept opptil 40 personer

Hvor mange som mistet livet på grunn av Belle Gunnes er ikke kjent, men anslagene ligger på rundt 40 stykker. Dette er da inkludert to ektemenn, flere av hennes barn og et ukjent antall friere. 

Hennes opprinnelige navn var Brynhild Paulsdatter Størset, men hun har i ettertid også blitt kjent som «Lady Bluebeard». Hun ble født 11. november 1859 i Selbu i Sør-Trøndelag. 22 år gammel utvandret hun, fra Trondheim med båten «Tasso», til Amerika og bosatte seg i Chicago. Her giftet hun seg med drammenseren Mads Ditlev Anton Sørensen som døde 17 år senere.

Dødsfallet skyldtes visstnok at en kjøttkvern hadde falt ned fra en hylle og truffet den stakkars Mads i hodet, men i ettertid skulle sannheten vise seg å være en annen. Mads skulle ikke bli det eneste offeret til Belle Gunnes, som innkasserte gode penger på sine drap. Hun fikk forsikringspenger etter begge sine to avdøde ektemennene, men dette skulle tydeligvis ikke være nok.

Gjennom kontaktannonser fikk hun friere til å ta turen ut til gården sin. Under oppfordring fra Belle hadde disse med seg mye av det de hadde av kontanter, noe Belle selvfølgelig beholdt da hun var «ferdig» med dem.

Belle Gunnes med barn

Iscenesatte sin egen død

Hva gjør man så for å slippe unna så mange drap? Jo, man iscenesetter sin egen død. 

28. april 1908 brant gården hennes ned til grunnen. I de nedbrente bygningsrestene fant tre forkullede barnelik og et hodeløst kvinnelik, liggende pent på en rekke. Barna var Belles egne, men kvinnen kunne vanskelig være henne. Belle var 173 cm høy og rundt 90 kg. Den hodeløse kvinnen var mindre enn dette og Belle kom seg antagelig unna sin ugjerninger.

Fikk hun hjelp av den lokale sheriffen?

Forfatter Anne Berit Vestby, som har forsket på Belle Gunnes og hennes historie, mener nå at hun faktisk fikk hjelp fra den lokale sheriffen.

Til tross for at man aldri fant et lik på gården som kunne tilsvare kroppen til Belle Gunnes, ble hun av Sheriff Smutzer erklærrt død den 28. april 1908. Flere hevdet å ha sett henne i live etter denne datoen, men ingen observasjoner ble noensinne bevist. 

Forsøkt oppklart ved hjelp av DNA

I 2008 ble det gjennomført en DNA-prøve av beinrestene til den hodeløse kvinnen. Dessverre var resultatet av prøven for dårlig til å kunne bevise at kvinnen som ble funnet med de forkulldede barnelikene var Belle Gunnes. 

Ny film om Belle Gunnes

Både Hollywood og den norske filmskaperen Linda Sætre fra Gurskebotn har ønsket å lage film om den norske massemordersken. Dette er imidlertid ikke første gangen hun blir filmatisert. Allerede i 1908 kom det ut en stumfilm som handlet om den norske utvandreren som endte opp som en av Amerikas mest kjente kvinnelige massemordere. Filmen hadde den makabre tittelen Gunnes Murder Farm.

Planleggingen av filmen har pågått i nærmere 10 år, så det gjenstår å se om Belle Gunnes på nytt blir filmatisert. I følge Internet Movie Database er planleggingen av filmen imidlertid fortsatt en realitet.


Kilder:

https://www.imdb.com/title/tt1663174/?ref_=fn_al_tt_1

https://no.wikipedia.org/wiki/Belle_Gunness

https://www.biography.com/people/belle-gunness-235416

https://www.nrk.no/trondelag/nye-opplysningar-om-belle-gunness-1.11650151

https://www.kk.no/livet/norske-brynhild-emigrerte-til-amerika-i-1881—sa-drepte-hun-rundt-40-menn-og-flere-barn-68571671

https://www.vg.no/rampelys/i/lByv3/seriemorder-kommer-hjem-til-selbu