Ukjent arving episode 2: Betzy Dahl, skjønnhetsdamens hemmelighet

Tarjei Strøm og Alette Appel. Foto: NRK

“I 2014 så døde en original og fargerik dame helt alene og uten arvinger. Nesten alle i Harstad visste hvem hun var, men svært få kjente henne.” Med disse ordene innleder programleder Tarjei strøm episode 2 av Ukjent Arving.

--Annonse--

I Harstad ble hun kalt «Frøken Paris» og «Gale-Betzy». Hun som kjeftet på fransk og sminket seg så rart. Vakker, annerledes, og tilsynelatende uten nær familie.

På 1970- og 1980-tallet var Betzy det man kaller en by-original i Harstad.

Alle i byen kjente til gamle, rare, vakre Betzy. Men ingen visste noe om livet hennes. Ikke før hun døde og NRK begynte å lete etter den som hadde rett på arven etter henne. Reisen tilbake i tid avdekker et eventyrlig liv langt borte fra hjembyen. Og en dyp, mørk hemmelighet.

En ung Betzy Dahl 1922-2014. Foto: Privat

Slektsforsker Kai-Samuel Vigardt finner ut at Betzy forlot Harstad som tenåring og interesserte seg tidlig for skjønnhet og eleganse. Hva opplevde denne damen som forlot Harstad som ung og kom tilbake og ble byoriginal?

Les også: På jakt i arkivene etter ukjente arvinger

På sin vei i sin søken etter Betzy Dahls arvinger møter Tarjei Strøm en rekke ulike beskrivelser av henne. Strøm forsøker i programmet også å finne ut når og hvorfor Betzy endrer seg fra en kvinne med ben i nesa og mål i livet – til å bli kjent som en byoriginal i Harstad.

Betzy Dahl som 36-åring. Foto: Privat

Ved hjelp av å snøre flere tråder sammen i de slektshistoriske kilden finner slektsforsker Kai-Samuel Vigardt en vei videre for programleder Tarjei Strøm, i jakten på arvingene til Betzy Dahl.

Men plutselig dukker et nytt spor opp som endrer alt for Tarjei Strøm og historien om Betzy tar en ny og gripende vending.

Episoden om Betzy Dahl ligger allerede nå klar på NRK nett-TV. Tirsdag 17. november klokken 23:55 sender NRK episoden på lineær TV.